c S
Dnevne novosti

Ukrajina: EU zasad odbija sankcije ali prijetnja ostaje

11.02.2014 07:08 BRUXELLES, 10. veljače 2014.(Hina/AFP), Ministri vanjskih poslova Europske unije odbili su u ponedjeljak mogućnost da uskoro uvedu sankcije ukrajinskom režimu, istaknuvši ipak da ta mogućnost ostaje ako se stanje pogorša.

"Suglasni smo da zasad nije nužno donijeti odluku o sankcijama", rekao je njemački ministar Frank-Walter Steinmeier nakon sastanka u Bruxellesu. "No ako vidimo da (predsjednik Viktor) Janukovič i njegova vlast sprječavaju dijalog, morat ćemo razmisliti o sankcijama", dodao je.

U zaključcima sa susreta ministri ističu da EU nastavlja "s velikom zabrinutošću pratiti političku krizu u Ukrajini" te da će "i nadalje biti spremna brzo reagirati ako se stanje pogorša".

Naglašavaju i potrebu formiranja "nove vlade koja će okupiti" sve društvene čimbenike i koja će biti kadra provesti "ustavne reforme kako bi dala veće ovlasti parlamentu i pripremila pravedne i slobodne izbore".

U tu svrhu "Europska unija je spremna nastaviti napore kako bi pomogla Ukrajini zajedno s međunarodnom zajednicom i s njezinim ustanovama" kao što je MMF, kaže se u tekstu. Zasad "smo skloniji uporabi mrkve nego batine", istaknuo je švedski ministar Carld Bildt.

No neki su ministri rekli da se boje zaoštravanja ruskog stajališta kada se završe Zimske olimpijske igre u Sočiju. "Moramo se pripremiti za razdoblje nakon Sočija", rekao je luksemburški ministar Jean Asselborn.