c S
Dnevne novosti

HNS nezadovoljan kvalitetom izmjena Zakona o sustavu državne uprave

12.02.2014 07:24 ZAGREB, 11. veljače 2014.(Hina), HNS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh sa zadrškom je, na sjednici saborskog Odbora za Ustav, dočekao izmjene Zakona o sustavu državne uprave, po kojima bi Hrvatska umjesto 20 imala pet ureda državne uprave.

Richembergh je na sjednici Odbora kazao kako nije zadovoljan kvalitetom tih izmjena te kako one nisu harmonizirane s onim što rade drugi resori u Vladi. "Ministar pravosuđa nedavno je predstavio reformu pravosudnog sustava, nakon koje se mogla dobiti cjelokupna slika. Ovaj prijedlog nije te kvalitete i teško je procijeniti kakve će učinke polučiti ovih nekoliko predloženih stvari", poručio je. Nedopustivim je ocijenio postojeći način ophođenja u državnoj upravi. "Neki su zahtjevi uistinu bizarni, pa tako čovjeku koji prijeđe 60 godina svaku se godinu traži potvrda da je stariji od 60 godina", naveo je HNS-ov zastupnik, upozoravajući da to nije utemeljeno na zakonu, nego na birokratskom mentalitetu.

Zastupnici upozoravaju da se pitanje sjedišta ureda nepotrebno nametnulo kao glavno pitanje zakona. Građanima je bitnije da poslove obave bliže mjestu gdje žive, da im usluga bude brza i jeftina, rekao je Ivo Jelušić (SDP). Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović smatra da sjedišta pet ureda trebaju biti navedena u zakonu te da nema potrebe bilo što skrivati, a predlaže i uvođenje imovinskih kartica za upravne službenike i namještenike.

Predsjednik Odbora Peđa Grbin (SDP) smatra da je ponuđeni zakon "dobar korak", te drži da nema potrebe da predstojnik ureda dobije status državnog dužnosnika. Slično smatra i vanjski član Odbora Ivan Koprić koji kaže da je to opet neka vrsta politizacije, za koju ne pronalazi nikakav rezon.

Zastupnici, a nije bilo oporbe, upiru prstom i na važnost informatizacije. "U Sloveniji se brojni dokumenti mogu naručiti elekotroničkim putem, bez čekanja, s druge strane u mojoj zgradi u Puli je matični ured u koji građani dolaze rano ujutro da bi čim prije došli na red", rekao je Grbin.

Predložene zakonske izmjene predviđaju ustrojavanje ureda državne uprave za središnju i za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju. Okrupnjavanje ureda trebalo bi uroditi kvalitetnijom obradom zahtjeva, bližim uslugama za korisnike, ravnomjernijim rasporedom stručnih kapaciteta. Sjedište ureda nije odlučujuće za građane, za njih je važno gdje je jedinstveno upravno mjesto gdje će podnositi svoje zahtjeve, rekao je zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan.