c S
Dnevne novosti

Barroso o Ukrajini, europskim izborima i krizi

13.02.2014 07:12 BRUXELLES, 12. veljače 2014.(Hina/Reuters), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je u srijedu u intervjuu za Reuters da bi uvođenje sankcija Ukrajini u ovom trenutku bila pogreška, izrazio je uvjerenost da će europske stranke centra zadržati većinu u Europskom parlamentu nakon europskih izbora u svibnju i optimizam u pogledu gospodarskog oporavka u Europi.

Govoreći o krizi u Ukrajini, Barroso je kazao da bi uvođenje sankcija u ovom trenutku bila pogreška i zauzeo se za stvaranje uvjeta za mirnu političku tranziciju u toj zemlji. "Sada smo u fazi u kojoj je prioritet stabiliziranje zemlje, izbjegavanje nasilja, pokretanje ozbiljnih pregovora između vlade i oporbe", rekao je. "U ovoj fazi druge bi mjere mogle imati negativan učinak." Ukrajina je u studenom odbila potpisati strateški sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU-om, priklonivši se radije Rusiji, koja joj je ponudila pomoć od 15 milijarda američkih dolara i za trećinu nižu cijenu plina.

Barroso smatra da bi Europa trebala pomoći u stvaranju uvjeta za mirnu političku tranziciju koja bi imala puni legitimitet u Ukrajini. No, istaknuo je da je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču osobno kazao da, ako se situacija u zemlji pogorša i nasilje nad prosvjednicima nastavi, EU neće mirno promatrati. "Bit će posljedica u odnosima između Ukrajine i Europske unije", rekao je Barroso. U prosvjedima u Ukrajini do sada je život izgubilo najmanje šestero ljudi.

Barroso ne smatra da se EU nadmeće s Washingtonom za utjecaj u Ukrajini i ističe da je Europa ta koja u konačnici može ponuditi toj zemlji budućnost. "Ne nadmećemo se s našim američkim partnerima. U tom pitanju, Europska unija može Ukrajini pružiti više nego bilo koji drugi partner", rekao je. "Kada se stvore pravi uvjeti, Ukrajina će se približiti Europskoj uniji jer je s ekonomskog i društvenog stajališta očito u njihovu interesu da se približe sustavu koji im pruža puno veće pogodnosti", rekao je.

Osvrnuvši se na predstojeće europske izbore, Barroso je izrazio uvjerenost da će europske stranke centra zadržati većinu u Europskom parlamentu, pozivajući ih da se ujedine i zajedno bore za jačanje europske integracije. Neki analitičari predviđaju da bi krajnja desnica, uključujući francusku Nacionalnu frontu, britanski UKIP i nizozemsku Stranku slobode, zajedno s grčkom ljevičarskom strankom Syrizom i talijanskim Pokretom pet zvjezdica, mogla osvojiti 20 ili više posto zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu i blokirati reforme. Barroso se s time ne slaže.

"Proeuropske stranke imat će jasnu većinu i ne očekujem veće poteškoće u usvajanju zakona." No, ta većina neće biti dovoljna ako lijevi centar, desni centar, liberali i Zeleni ne budu složni, upozorio je. "Oni se moraju zauzimati za Europu." U pogledu gospodarske krize u Europi, Barroso je istaknuo da se gospodarski rast vraća iako stidljivo. Mjere za smanjenje deficita bile su ključne za ublažavanje pritiska tržišta, istaknuo je, no mnogo važnije su strukturne reforme za jačanje konkurentnosti europskih gospodarstava. Irska, Španjolska i Portugal, koji bi u svibnju trebao izići iz programa pomoći, učinili su ono što se od njih očekivalo i imat će od toga koristi. "Puno su spremniji za globalno natjecanje", rekao je, prognozirajući da će Europa od sada rasti brže od očekivanog.

Barroso vjeruje također da su i Francuska i Italija na dobru putu. Kad je riječ o promjenama europskih ugovora, Barroso je kazao da će one prije ili kasnije biti neizbježne kako bi se eurozonu čvršće povezalo i dovršilo Ekonomsku i monetarnu uniju, no to nije pitanje o kojem bi trebalo razgovarati pred europske izbore. "U Europi se često raspravlja o institucijama... To nije način da se privuče ljude da glasuju", rekao je, istaknuvši da su ključna pitanja gospodarski rast, zapošljavanje i prosperitet.

Barroso je također iznenađen što Velika Britanija, dugogodišnji veliki zagovornik zajedničkog europskog tržišta i slobode kretanja ljudi, roba i usluga, sada želi uvesti ograničenja kako bi se zaštitila od radnika iz drugih zemalja članica, ponajprije Bugarske i Rumunjske. "Ne možete imati unutarnje tržište bez slobode kretanja", kazao je Barroso. Britanski premijer David Cameron želi redefinirati britanske odnose s Europskom unijom i 2017. održati referendum o članstvu u EU. "Nadam se da možemo pronaći rješenje za britanske prigovore", kaže Barroso. "Vjerujem da će Velika Britanija ostati u Europskoj uniji. Ali kada se upustite u takvu vrstu procesa uvijek postoje rizici koje ne mogu prejudicirati", rekao je.