c S
Dnevne novosti

Sabor o izvješću zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava

14.02.2014 07:18 ZAGREB, 13. veljače 2014.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće zastupnice Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za 2012.

Taj sud je u 2012. donio 23 presude u predmetima u kojima je tužena Hrvatska, a u pet slučajeva utvrdio je da nije bilo povrede konvencijskog prava. Ured je izvršio 19 presuda, na temelju kojih je iz državnog proračuna isplaćeno 325.950 eura, 70 posto više nego godinu ranije.

Zastupnica Štefica Stažnik u izvješću ističe značajno povećanje broja predmeta zbog povrede konvencijskih prava - prava na suđenje u razumnom roku, prava na život, zabrane mučenja, ponižavajućeg i nečovječnog postupanja, povrede prava na mirno uživanje vlasništva itd.

Naglašava da su osobitu pozornost privukli predmeti koji se odnose na istrage ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, pritvorski predmeti u kojima su postupci pokrenuti zbog prekomjerne duljine pritvora, nedostatnih razloga za pritvor ili zbog neodlučivanja Ustavnog suda o produljenju pritvora te predmeti koji se odnose na pitanje neprenesene devizne štednje u Ljubljanskoj banci.

Sabor bi na kraju tjedna trebao glasovati o ranije raspravljenim točkama, među ostalim i o izvješću glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu državnih odvjetništava u 2012.