c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: zbog jednog slučaja opet izmjene Zakona o kazalištu

14.02.2014 07:22 ZAGREB, 13. veljače 2014.(Hina), Sabor je na samom kraju zasjedanja razmotrio prijedlog izmjena Zakona o kazalištima, a oporba je u raspravi Ministarstvu kulture spočitnula da, umjesto potpuno novog zakona, još mijenja zakon zbog jednog slučaja - imenovanja intendanta osječkog HNK.

U Osijeku se, naime, osnivači - županija i Grad - ne mogu dogovoriti o vršitelju dužnosti intendanta. Iako na računu kazališta ima novca, zbog pravne regulative nema tzv. potpisnika, pa se ne mogu isplatiti plaće za 250 ljudi. Po predloženim izmjenama ministar kulture iznimno može imenovati vršitelja dužnosti koji tu dužnost obavlja dok osnivači ne imenuju intendanta, tj. vršitelja dužnosti intendanta. Krešimir Bubalo (HDSSB) ocijenio je da bi imenovanje v.d. intendanta osječkog kazališta iz Zagreba poslalo lošu političku poruku.

Zato je predložio amandman po kojem bi, ako se osnivači ne dogovore o novom intendantu, aktualni intendant ostao vršitelj dužnosti do imenovanja novog. "Ako ne prihvatite ovaj amandman, za tri mjeseca ponovno ćemo mijenjati zakon, s puno težim posljedicama nego danas", rekao je.

Jasen Mesić (HDZ) podsjetio je da je Ministarstvo na samom početku mandata najavilo donošenje medijske i strategije kulturnog razvitka, ali da, umjesto toga, nudi isključivo zakonske izmjene kojima se reagira na pojedine slučajeve. "Ne možemo na takav način razmišljati o kulturnoj politici, kazao je Mesić, podsjetivši da je Zakon mijenjan prije svega četiri mjeseca, kada se Ministarstvo i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nisu mogli dogovoriti oko intendanta HNK Zagreb. "Tada smo upozoravali da će u Osijeku doći do ovakve situacije, no nitko na to nije reagirao", rekao je Mesić.

Vladajući zastupnici zadovoljni su ponuđenim rješenjem. "Predložene izmjene rješavaju gordijski čvor, ne samo u Osijeku, nego i u čitavom nizu drugih situacija", uvjeren je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković. Igor Kolman (HNS) ponovio je da je riječ o "pametnom, dobrom i elegantnom rješenju, koje će prekinuti situaciju u kojoj 250 ljudi sjedi u blokadi i ne može do svoje plaće".

Njegov stranački kolega Goran Beus Richembergh kazao je, pak, kako prije četiri mjeseca nije reagirao na upozorenja oporbe da će se u Osijeku ponoviti slična situacija kao u Zagrebu jer je "naivno vjerovao da će se osječki gradski predstavnici dogovoriti na dobrobit kazališta". Kao primjer lošeg odnosa gradskih vlasti prema kazalištu naveo je razriješenje Senke Bulić s čela kazališta Scena Gorica.

"Jedna od najperverznijih scena bila je kada je Senka Bulić bestidno i bez obrazloženja otjerana iz velike Gorice, gdje je izgradila Scenu Gorica kao najbolje malo kazalište u Hrvatskoj. Lokalna vlast HDZ-a i DC-a nije mogla pretrpjeti političko kazalište u Velikoj Gorici", ustvrdio je Beus Richembergh.