c S
Dnevne novosti

Ugovor o slobodnoj trgovini EU-SAD: Susret u Washingtonu prije 4. kruga

18.02.2014 07:08 WASHINGTON, 18. veljače 2014.(Hina/AFP), Američki predstavnik za trgovinu Michael Froman primio je u ponedjeljak europskog kolegu Karela De Guchta kako bi analizirali napredak postignut na trima ranijim krugovima pregovora radi zaključenja prekoatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini.

Michael Froman se kratko obratio novinarima u Washingtonu prije početka dvodnevnog susreta s europskim povjerenikom za trgovinu, Belgijancem Karelom De Guchtom s kojim će se sastati iza zatvorenih vrata kako bi pripremili četvrti krug pregovora EU-a i SAD-a koji 10. ožujka počinje u Bruxellesu.

"Kada smo pristupili ovim pregovorima, znali smo da će otvoriti velike mogućnosti ali i donijeti neke izazove", rekao je. "Mislim da mogu reći kako nakon triju krugova opažamo i jedno i drugo".

Treći krug pregovora se održao u prosincu u Washingtonu. "Nedavno smo razmijenili prve prijedlog o carinama i razgovarat ćemo o tome kako našim poduzetnicima, poljodjelcima, stočarima i uslužnim tvrtkama omogućiti lakši ulazak na naša tržišta", dodao je, ne rekavši o čemu će točno razgovarati. No naglasio je nužnost "očuvanja razine zdravstvene zaštite, sigurnosti i zaštite okoliša koju naši regulatori smatraju primjerenom".

I Karel De Gucht je istaknuo spremnost da se poštuju propisi koji su na snazi u Europi ali je napomenuo da će njegovi susreti u ponedjeljak i u utorak u Washingtonu označiti "početak" političkog poglavlja u okviru ovih važnih trgovačkih pregovora. Po njegovim riječima, dvije strane su prepoznale teška pitanja.

De Gucht je rekao da je optimist što se tiče zaključenja ugovora koji će biti "ne samo uravnotežen nego i ambiciozan". Europska unija i Sjedinjene Države od prošle godine pregovaraju o ugovoru o slobodnoj trgovini koji bi stvorio najveću trgovinsku zonu u svijetu, za koju se EU nada da će mu donijeti porast izvoza od 28 posto. No taj ugovor potiče zabrinutost što se tiče poljodjelstva, napose uzgoja GMO-a, koji se u Europi strogo nadzire.