c S
Dnevne novosti

Sanader ponovno odbacuje optužnicu u slučaju Fimi media

18.02.2014 07:16 ZAGREB, 17. veljače 2014.(Hina), U dopuni svoje obrane, nakon manje izmjene optužnice, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader još jednom je pokušao pobiti iskaz bivšeg šefa carine i stranačkog rizničara Mladena Barišića koji ga je povezao s korupcijom u slučaju Fimi media, kao i iskaze još nekih svjedoka i vještaka čije riječi mu ne idu u prilog.

No, Barišić je, kao i ostali optuženici, ostao pri ranijim optužbama na račun nekada najmoćnijega hrvatskog političara. Kazao je, među ostalim, da je Sanaderu odnio 15 milijuna kuna izvučenih preko marketinške agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici, no Sanader to poriče i smatra da je Barišić lagao kako bi si osigurao bolji položaj na suđenju. "Barišić se da bi kupio bolji položaj u postupku dogovarao s Uskokom, zato je i pušten iz Remetinca.

Tada je to bila važeća mantra - priznaj da si kriv, ali reci da si sve dao Sanaderu", ustvrdio je bivši premijer. Zapitao se zbog čega Barišiću, vlasnici Fimi medije Nevenki Jurak i HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević također nije vještačena imovina, iako im je jedini službeni izvor prihoda bila plaća. "Zna se da je Barišić u sefu u carini imao novac, a nikada nije utvrđeno koliko i je li ga netko uzimao", rekao je Sanader, ponovivši ranije tvrdnje da Barišić bez kontrole nije mogao ulaziti u njegov dom ili ured u vladi.

Ustvrdio je da je Barišić kod njega doma bio tek dva puta i to u širem krugu ljudi iz vodstva HDZ-a. Barišić se, međutim, na sudu prisjetio kako ga je Sanader uvjeravao da je njihov odnos prijateljski te da je na jednom stranačkom sastanku 2004. nakon preuzimanja vlasti kazao kako je Barišić njegova "desna ruka i specijalac". "Iz toga je proizašao sav moj kasniji utjecaj", kazao je bivši HDZ-ov rizničar. "On je mene uvjeravao u prijateljstvo, a sada vidim da to nije bilo tako", zaključio je Barišić.

I ostale dvije optuženice koji su teretili Sanadera, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, ponovile su da ostaju pri svim ranijim iskazima. O izmjeni optužnice, kojom je umanjena navodna šteta za koju se tereti HDZ, sutra bi se trebao očitovati predstavnik te stranke Vladimir Terešak.

Posljednjim izmjenama optužnice je iznos što ga je HDZ navodno izvukao iz državnih institucija i tvrtki umanjen s 31,6 milijuna kuna, na 30,25 milijuna kuna. Optužene u ovom slučaju tereti se da su preko marketinške agencije, po kojoj je nazvana afera, izvukli preko 70 milijuna kuna, a uz Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ branio tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.