c S
Dnevne novosti

Sanader traži vještačenje Barišićeve imovine

19.02.2014 07:12 ZAGREB, 18. veljače 2014.(Hina), Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zatražila je da se u slučaju Fimi media ispita još niz svjedoka, ali i da se napravi vještačenje imovine bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića koji je jedini posvjedočio da je Sanaderu nosio nezakonit novac.

Barišić je, po riječima Sanaderovih odvjetnika, jedini izvor priče koju Uskok doživljava vjerodostojnom, iako mu je životni stil ozbiljno odudarao od primanja kao šefa carine. "To ukazuje na mogućnost da je zadržao dio novca, odnosno da ga nije predao Sanaderu. Neprihvaćanjem ovog prijedloga sud bi se stavio na stranu Uskoka koji od početka Sanadera ističe jedinim primaocem protupravne koristi", kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Dodao je i da se Barišićev položaj u ovom slučaju po ničemu ne razlike od Sanaderova, osim što je priznanjem svega što mu se stavlja na teret postao svjedok optužbe.

I dok obrana predlaže vještačenja i svjedoke kojima bi pobili iskaze Barišića i ostalih koji su teretili bivšeg premijera Uskok je predložio da sudski dokaz postanu i Sanaderovi zahtjevi da mu se ustupi stan u Splitu gdje bi stanovao s obitelji nakon povratka iz Austrije. Time žele pobiti njegove tvrdnje da je većinu svoje imovine zaradio kao poduzetnik u Austriji prije povratka u Hrvatsku 1991. Obrana je ponovno zatražila i detaljnije utvrđivanje vrijednosti Sanaderovih umjetnina koje su, kako tvrde, dobrim dijelom poklonjene ili kupljene u vrijeme dok su bile manje vrijednosti. Također obrana traži da se pročita i zapisnik sa sjednice saborskog istražnog povjerenstva o aferi kamioni na kojem je bivši ravnatelj policije Vladimir Faber navodno kazao da policija nije pronašla razloga za podizanje prijave u tom slučaju.

Svjedočeći u ovom postupku Faber je kazao da ga je Sanader smijenio jer nije želio stopirati istragu tog slučaja. No, suprotno bivšem šefu Sanaderova osiguranja Faber je posvjedočio da je Barišić u njegov dom i ured u vladi mogao ulaziti bez obveznog sigurnosnog pregleda. Obrana je, među ostalim, predložila da dokaz postane i presuda Općinskog suda iz koje navodno proizlazi da Marko Perković Thompson od Barišića nije primio 516 tisuća eura kako u predizbornoj kampanji ne bi nastupio za HDZ-ovu konkurenciju.

I odvjetnik HDZ-a Davorin Budin zatražio je da se utvrdi koliko je novca od stranačkih donacija završilo u središnjici, a koliko u Barišićevu sefu u carinskoj upravi. Suđenje se nastavlja sutra, a sud će o novim dokaznim prijedlozima odlučiti nakon što se o njima očituju sve strane u postupku.