c S
Dnevne novosti

Njemačka i Francuska podupiru EU porez na derivate

20.02.2014 07:08 PARIZ, 19. veljače 2014.(Hina/Reuters), Francuska i Njemačka su se suglasile da planirani europski porez na financijske transakcije treba uključivati sve derivatne financijske proizvode, rekao je u srijedu izvor blizak francuskom ministru financija Pierreu Moscoviciju.

Predsjednik Francois Hollande i kancelarka Angela Merkel rekli su nakon zajedničke sjednice njihovih vlada u Parizu kako žele da se drugi partneri u EU-u suglase o takvom porezu do izbora za Europski parlament u svibnju.

Francuska i njezine banke su ranije upozoravali da nametanje poreza na transakcije na sve financijske proizvode može naštetiti europskom financijskom sektoru.

Njemačka, međutim, odnedavno predlaže kompromis prema kojem bi različite komponente poreza mogle biti postupno uvođene tijekom vremena.

"Francuska i Njemačka su se suglasile o načelu poreza na financijske transakcije koji bi se odnosio na sve derivate, ne samo derivate dioničkog kapitala", rekao je izvor.

Mada su Merkel i Hollande signalizirali spremnost za 11 zemalja koje podržavaju takav porez da zaključe dogovor o njemu do europskih izbora još nije jasno koliki bi takav porez bio i kada bi se primijenio na pojedine proizvode.