c S
Dnevne novosti

Sabor: Internetske agencije ne smiju biti nelojalna konkurencija

20.02.2014 07:14 ZAGREB, 19. veljače 2014.(Hina), Treba voditi računa da internetske agencije ne budu nelojalna konkurencija drugim agencijama, upozorili su u poslijepodnevnoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, i opozicijski i dio vladajućih zastupnika, a zbog prozivke na nacionalnoj osnovi HDSSB-ov Boro Grubišić 'zaradio' je opomenu predsjedavajućeg.

Zakonskim izmjenama predlaže se mogućnost osnivanja i rada internetskih turističkih agencija, i to u poslovnim, ali i stambenim prostorima te se ukida uvjet od najmanje dvije godine radnoga staža za voditelje poslovnica turističkih agencija. "Treba voditi računa da internet agencije ne budu nelojalna konkurencija jer one agencije koje imaju vlastite urede i plaćaju najmove nisu u istom položaju s agencijom koja posluje iz svog doma", poručila je SDP-ova Ada Damjanac.

"Netko bez poslovnog prostora i imovine, preko internetom može puniti hotele i apartmane, a nakon odrađene sezone nestati, te time dovesti brojne tvrtke koje su poslovale s takvom agencijom, u dugovanja i ovrhe, a radnike ostaviti bez posla", kazala je HDZ-ova Branka Juričev Martinčev. Takve slučajeve, ističe Juričev Martinčev, treba spriječiti i bar donekle ograničiti takvu prodaju. "Trebalo bi propisati, primjerice, uvjete da internet agencija može pružati usluge iz stambenih prostora ako u njemu ima prebivalište voditelj poslovnice i da takva agenija može zaposliti najviše jednu osobu", kazala je.

"Nisam siguran da će gosti bolje platežne moći tražiti agencije koje posluju iz sobe", ocijenio je njezin stranački kolega Jasen Mesić. Podržavamo razvoj turizma ali se protivimo onome što ide na štetu turizma, bili su jednoglasni HDZ-ovci. SDP-ovac Damir Rilje mišljenja je kako će predloženi model omogućiti samozapošljavanje bez troškova. "Svaku mjeru koja će omogućiti samozapošljavanje treba pozdraviti", poručio je. Složio se, međutim, da je zakon možda trebao proći dva čitanja, podsjećajući kako se Udruga hrvatskih putničkih agencija slaže da taj projekt krene uz određena zakonska poboljšanja.

HNS-ov Goran Beus Richembergh založio se za otvaranje mogućnosti internetskog posredovanja ali uz 'jasne kriterije'. "Povećat će se iskorištenost domaćih privatnih usitnjenih kapaciteta, i ako u tom prostoru dobijemo kvalitetne akte koji će klasterirati domaću privatnu ponudu onda smo napravili veliku stvar", ocijenio je taj zastupnik HNS-a.

Internet agencije su dobar potez, mišljenja je IDS-ov Valter Boljunčić koji smatra da takve agencije ne bi trebale biti nikakva nelojalna konkurencija velikim agencijama. Ipak je predložio donošenje posebnog pravilnika koji će definirati doseg takvih agencija. "Nakon ove sezone trebalo bi vidjeti točno koliki je doprinos tih agencija", predložio je IDS-ovac Boljunčić.

HDSSB-ova Boro Grubišić zamjerio je što zakon ne ide u dva čitanja, a vladajućima je poručio kako ni predlagač ne zna kakve će učinke proizvesti predložene zakonske izmjene. "Ovo su bespuća turističke zbiljnosti i neozbiljnosti ove vlade", rekao je HDSSB-ov Boro Grubišić za predložene izmjene ali i za cijelu Strategiju razvoja turizma. Taj je HDSSB-ovac tijekom rasprave, zbog prozivke na nacionalnoj osnovi HNS-ova Igora Kolmana, zaradio opomenu predsjedavajućeg u Saboru Nenada Stazića.

Kolman je naime Grubišiću zamjerio što, kako je rekao, građane uvijek tretira “kao maloumne i kao idiote” pozivajući se pri tome na njih i njihovu dobrobit. “Treba im dati šansu da rade, da otvaraju firme”, kazao je Kolman. “Teško mi je zapamtiti vaše prezime kad je hrvatsko. Vi upotrebljavate vrlo teške riječi”, odgovorio mu je Grubišić i nastavio: “Mislite da je znanje rada na internetu jedino što je potrebno za rad u turističkoj agenciji? Onda ja ne znam tko je ono što ste vi rekli! Osim toga sam vam način govora i dikcija odaje više od toga”. “Kolega Grubišiću, ako vi imate problema s memorijom i pamćenjem nekih prezimena koja ne završavaju na –ić, to je vaš problem, a sad dobivate opomenu”, upozorio ga je Stazić.

Kolman je pak poručio kako je Grubišićeve opaske shvatio osobno, ali i kao uvredu po nacionalnoj osnovi. “Ja sam Hrvat i, što nije uopće važno, moja je familija u Hrvatskoj puno dulje nego vaša, kolega Grubišiću”, odgovorio mu je Kolman. Sabor je poslijepodne razmatrao izmjene tri zakona u nadležnosti Ministarstva turizma - o boravišnoj pristojbi, o pružanju usluga u turizmu i o ugostiteljskoj djelatnosti, a s ciljem usuglašavanja s novom regulativom koja se odnosi na inspekcijski nadzor, obzirom da je s prvim danom ove godine s radom prestao Državni inspektorat.