c S
Dnevne novosti

Ostojić: za dva tjedna analiza smjenskog rada i objava master plana

21.02.2014 07:18 ZAGREB, 20. veljače 2014.(Hina), Ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će za dva tjedna predstaviti javnosti master plan spajanja bolnica i analizu smjenskog rada, od kojega se, poručio je, ne odustaje.

Smjenski rad je pravilo rada u Europskoj uniji, koja ne poznaje institut dežurstava. Stoga takav oblik rada ostaje i dalje u hrvatskim bolnicama. Povratak na dežurstva ipak će ostati mogućnost na klinikama gdje analiza pokaže znatna produljenja listi čekanja, u prvom redu zbog nedostatka liječnika, naglasio je ministar Ostojić u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo.

Pojašnjavajući dobre rezultate nove organizacije rada, rekao je da je smjenski rad građanima omogućio zdravstvene usluge i poslijepodnevnim satima, što dosad nije bio slučaj. Koje klinike imaju dobre rezultate a koje produžene liste čekanja, pokazat će, kaže, skora dvomjesečna analiza. Među dobrim pokazateljima naveo je i podatak da su zahvaljujući uvođenju smjenskog rada i centralnom obračunu plaća (COP), na plaćama za siječanj, po KBC-u ostvarene proračunske uštede između 800 tisuća i milijun kuna.

Govoreći pak o dugim listama čekanja, ministar zdravlja je ustvrdio da su one posljedica gospodarske recesije, smanjenih bolničkih limita i dvomjesečnog štrajka liječnika. “U situaciji kad gospodarstvo tone, to prvi osjete kultura, socijala i zdravstvo”, istaknuo je Ostojić.

Drugi akutni problem nedostatka liječnika u Hrvatskoj rješavat će se povećanim upisnim kvotama na medicinske fakultete i većim brojem deficitarnih specijalizacija, primjerice za anesteziologiju. “Sada nastojimo ispraviti to to se godinama nije ulagalo u medicinski kadar zbog čega smo po broju liječnika i sestara na samom začelju EU”, istaknuo je ministar Ostojić.