c S
Dnevne novosti

EU dogovorila uvođenje sankcija Ukrajini

21.02.2014 07:08 BRUXELLES, 20. veljače 2014.(Hina/Reuters), Europski ministri vanjskih poslova dogovorili su se oko uvođenja sankcija, uključujući zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine odgovornima za nasilje u Ukrajini, izjavila je u četvrtak talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino.

Govoreći nakon hitnog sastanka u Bruxellesu, Bonino je rekla da je taj stav usuglašen s francuskim, njemačkim i poljskim ministrom vanjskih poslova koji u Kijevu pregovaraju s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem. "Odlučili smo vrlo brzo, u idućim satima, krenuti sa zabranom izdavanja viza i zamrzavanjem imovine onima koji su odgovorni za nasilje", rekla je Bonino novinarima.

Sastanak ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča s ministrima vanjskih poslova Poljske, Njemačke i Francuske završio je u četvrtak poslijepodne u Kijevu, a ministri su sa sastanka izašli "mračnih lica" i otkazali su planirani susret s novinarima, javljaju ukrajinski mediji. Poljski, njemački i francuski šefovi diplomacija Radoslaw Sikorski, Frank-Walter Steinmeier i Laurent Fabius u razgovorima s Janukovičem trebali su osigurati mirno rješenje krize u Ukrajini uoči izvanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton dvaput je razgovarala s ministrima tijekom sastanka s Janukovičem, a Janukovič je nakratko bio prekinuo sastanak kako bi nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina, javljaju ukrajinski mediji pozivajući se na poljske novine Gazeta Wyborcza. Sikorski, Steinmeier i Fabius zasad ostaju u Kijevu ne putuju u Bruxelles, doznaje Reuters iz diplomatskih izvora, ali su u stalnom kontaktu s Ashton.