c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo: Josipović zbog operacije oka nije bio u sukobu interesa

24.02.2014 07:09 ZAGREB, 21. veljače 2014.(Hina), Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jednoglasno je u petak odlučilo ne pokrenuti postupak o pokretanju sukoba protiv predsjednika Republike Ive Josipovića, jer prilikom njegove operacije očnog kapka nije prekršen Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

"Povjerenstvo je zaključilo da se u postupanju predsjednika Josipovića nisu ostvarila obilježja zabranjenog djelovanja iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa niti je predsjednik Hrvatske primio nedopušten dar po istom Zakonu. Zato je Povjerenstvo donijelo jednoglasnu odluku o nepokretanju postupka", rekla je zamjenica predsjednice Povjerenstva Tatjana Vučetić. Povjerenstvo je o mogućem pokretanju postupka odlučivalo na temelju medijskih napisa o mogućem sukobu interesa predsjednika Josipovića kojeg je u siječnju bez naknade operirao estetski kirurg iz Njemačke Milomir Ninković, jedan od najboljih europskih plastičnih kirurga. Ninković, koji je ujedno i Josipovićev prijatelj, operirao ga je bez naknade.

Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa državni dužnosnik ne smije primiti dar u novcu, stvari i usluge vrjednije od 500 kuna. Povjerenstvo je iz pribavljene dokumentacije zaključilo da operativni zahvat koji je Ninković izvršio nad Josipovićem, koristeći infrastrukturu KBC-a Zagreb, nije povlaštena zdravstvena usluga koja pod istim uvjetima i istim pretpostavkama koje proizlaze iz medicinske dokumentacije, ne bi bila dostupna svim hrvatskim građanima. "Kirurg Milomir Ninković i prije operativnog zahvata predsjednika Josipovića na istovjetan je način u okviru međukliničke suradnje vršio operacije u KBC Zagreb nad drugim pacijentima te bolnice. Sukladno praksi Ninković je izvršio bez naknade", rekao je član Povjerenstva Davorin Ivanjek. Rekao je da je to Povjerenstvo u siječnju dobilo očitovanje i sporazum između predsjednika Josipovića i Ninkovića iz kojeg proizlazi da će hrvatski predsjednik Ninkoviću nadoknaditi standardnu cijenu operacije, troškove puta i smještaj.

Povjerenstvo je istaknulo da je operativni zahvat predsjednika Josipovića, na osnovu dopisa sanacijskog upravitelja KBC Zagreb, izvršen na temelju uputnice koju je izdao liječnik primarne zdravstvene zaštite te da za tu vrstu operacije ne postoji lista čekanja. "Operacija je planirana i izvršena u subotu zbog činjenice da bi sigurnosne mjere tijekom redovitog radnog dana mogle znatno usporiti normalan rad u Zavodu za plastičnu kirurgiju", rekao je Ivanjek.