c S
Dnevne novosti

EU: Sporazum s Ukrajinom tek nakon izbora

25.02.2014 07:08 BRUXELLES, 24. veljače 2014.Hina, Sporazum o tješnjoj suradnji s Ukrajinom i dalje je na stolu, ali može biti potpisan tek kada ta zemlja formira novu vladu nakon prijevremenih izbora zakazanih za 25. svibnja, rečeno je u ponedjeljak u Europskoj komisiji.

"Sporazum o trgovini i investicijama koji smo predložili još je na stolu", rekao je glasnogovornik Komisije Olivier Bailly, dodajući da on ipak ne može biti potpisan dok Ukrajina ne dobije novu vladu slijedom prijevremenih izbora. Smijenjeni ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič odbio je u studenome prošle godine potpisati ponuđeni ugovor s Europskom unijom, što je izazvalo val prosvjeda u zemlji, koji su na kraju doveli do Janukovičeva svrgavanja s vlasti.

Bailly je rekao da će EU svoju ekonomsku i financijsku pomoć Ukrajini uvjetovati provedbom reformi u zemlji. Ukrajinsko ministarstvo financija u ponedjeljak je objavilo da zemlji potrebno 35 milijarde da bi preživjela ovu i sljedeću godinu. Nije izgledno da će EU ili Sjedinjene Države odmah ponuditi Ukrajini veći novac, ali su mogući manji bilateralni zajmovi kao kratkoročna pomoć, kažu u Komisiji.

Razgovara se o nizu opcija o kratkoročnoj i nešto dugoročnijoj financijskoj pomoći. Sve te opcije uključuju Međunarodni monetarni fond, stoga se ništa bitnije ne može očekivati prije nego što Ukrajina dobije novu vladu. U Komisiji ističu da bi ona mogla koordinirati akciju ako zemlje članice žele dati bilateralnu pomoć Ukrajini.