c S
Dnevne novosti

Odluka Suda EU-a otvara mogućnost ponovnog uvođenja trošarina na telekom usluge

25.02.2014 07:10 BRUXELLES, 24. veljače 2014.Hina, Europska komisija je odlučila odustati od postupka u vezi s uvođenjem nameta na telekomunikacijske usluge nakon što je sud Europske unije presudio da uvođenje tih poreza nije u suprotnosti s europskom direktivom, čime se možda može dovesti u pitanje i svojedobni zahtjev Komisije Hrvatskoj da ukine trošarine telekomunikacijskim operaterima, doznaje se u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Komisija je prošli tjedan odlučila formalno zatvoriti postupak nakon što je sud Europske unije 27. lipnja prošle godine zaključio da se ne slaže s interpretacijem Europske komisije", rekao je izvor u Komisiji. Izvor je dodao da Hrvatska sada može "pozorno proučiti presudu suda, koji ima zadnju riječ".

Komisija je 2011. godine pokrenula postupak pred sudom protiv Francuske koja je uvela posebni porez na elektronske komunikacije. Također, telekomunikacijski operateri na Malti pokrenuli su postupak pred malteškim sudovima tvrdeći da trošarine od tri posto koje je uvela malteška vlada na telekomunikacijske usluge nisu u skladu s odgovarajućom direktivom EU-a. Nakon toga, malteški ustavni sud je zatražio mišljenje Suda Europske unije.

Sud Europske unije je 27. lipnja prošle godine presudio da ta "direktiva ne ograničava nadležnost država članica da nameću neadministrativne pristojbe na pružanje elektronskih usluga". Što se malteškog slučaja tiče, sud je rekao da je na malteškom pravosuđu da provjeri sve karakteristike prava na trošarine i ako bi one doista bile porez na potrošnju, onda bi u tom slučaju bile suprotne direktivi.

Hrvatska je u ljeto 2009. godine uvela trošarine od šest posto koje su plaćali mobilni operateri u Hrvatskoj od prihoda od glasovnih usluga i SMS-a. Taj zakon je prestao vrijediti 1. siječnja 2012. godine, a nova je vlada odlučila ponovno uvesti taj porez od 1. veljače 2012. godine i to kao polugu za pritisak na operatere kako bi ih se natjeralo da investiraju u nove tehnologije.

Europska komisija je u izvješćima o pretpristupnom monitoringu inzistirala na ukidanju tih trošarina i Hrvatska je morala odustati. Sada je potrebno analizirati je li Komisija bila u pravu s obzirom na presudu Suda Europske unije.