c S
Dnevne novosti

Sindikalni čelnici: štrajk protiv ZOR-a probudit će svijest o solidarnosti

25.02.2014 07:18 ZAGREB, 24. veljače 2014.(Hina), Sindikati od 12 do 14 sati organiziraju štrajk protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), a sindikalni čelnici poručuju da je od broja sudionika štrajka važnije buđenje svijesti o potrebi solidarnosti hrvatskih građana i radnika.

Štrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel ističe kako se na sindikalnom referendumu oko 260.000 radnika izjasnilo da žele sudjelovati u štrajku protiv najavljenih izmjena ZOR-a, a glavnom zadaćom štrajka smatra buđenje svijesti kod radnika i građana da je najveća društvena vrijednost solidarnost, koje u Hrvatskoj nedostaje još od Domovinskog rata.

Sindikati bi bili zadovoljni sa sudjelovanjem od 100.000 do 200.000 radnika, kaže Novosel, no brojke ipak nisu najvažnije. "To će biti prvi štrajk solidarnosti u Hrvatskoj i bilo koja brojka je velik iskorak u razvoju svijesti o potrebi solidarnosti hrvatskih građana i radnika", ustvrdio je.

Organizatori štrajka od zaposlenih u javnom sektoru očekuju da ne rade ta dva sata, dok oni zaposleni u prometu neće moći zaustaviti tramvaje ili vlakove cijelo vrijeme, već bi to trebali učiniti na vidljiv način, ali bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Također, zaposleni u trgovačkim društvima će se okupiti na jednom mjestu, gdje će ih sindikalni povjerenici upoznati s razlozima štrajka i predloženim izmjenama ZOR-a. U područjima od vitalnog značaja, poput zdravstva, s poslodavcima će se dogovoriti tko može štrajkati, kako pacijenti ne bi bili ugroženi. Novosel smatra da dvosatni štrajk neće uzrokovati velike gospodarske štete, te poručuje da o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog ZOR-a.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je da u Hrvatskoj ima premalo solidarnosti onih kojima je trenutno nešto bolje s onima kojima je loše, a sindikati to žele promijeniti. "Hrvatskom društvu je potrebna široka društvena solidarnost", kazao je. Istaknuvši kako danas najmanje 70.000 radnika radi a ne prima plaću, Sever je ustvrdio da stanje u Lipiku i Areni predstavlja tek presjek stanja u društvu, jer ni država nije bolji gospodar od privatnika.

Sever je najavio da će sutrašnjih dva sata štrajka biti samo priprema za ono što će, na žalost, morati uslijediti kasnije - nešto još čvršće i jače. Najavio je da će međunarodnu javnost i sindikalne organizacije izvijestiti o ponašanju poslodavaca i vlasti tijekom sutrašnjeg štrajka. Optužio je vlast da je bahata, prepotentna i nesposobna. "Ova vlast nije odradila svoj posao u skladu s predizbornim obećanjima. Jedino što zna raditi je brinuti se za sebe i svoje, rasprodavati još ono malo dobara što je ostalo, te se oboriti na radnike svim silama", naglasio je Sever. Napominjući kako su sindikati do sada bili politički neutralni, zaprijetio je vladajućima da bi u idućem razdoblju mogli zauzeti stranu te "osim birača postati i bukači".

Nazivajući SDP "karnevalskom strankom" predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je karnevalskim i geslo te stranke "red, rad i rast" sa subotnje konvencije. Tvrdi da je "Hrvatska u karnevalu" ali i u strahu. "Hrvatskom vlada strah za obitelj, budućnost, egzistenciju i strah od politike. Hrvati se boje", rekao je Ribić. Osim štrajka, sindikati su za srijedu najavili i prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.