c S
Dnevne novosti

Vijeće Europe upozorava na rasizam u Njemačkoj i Belgiji

26.02.2014 07:10 STRASBOURG, 25. veljače 2014.(HinaA/FP), Razina nasilja motivirana rasizmom i homofobijom te govor mržnje su u porastu u Njemačkoj i Belgiji, ističe agencija za borbu protiv diskriminacije Vijeća Europe u izvješćima objavljenim u utorak.

U Njemačkoj agencija Vijeća Europe protiv diskriminacije i rasizma (Ecri) smatra da postoji "značajna nekažnjivost u području poticanja na mržnju" nakon ujedinjenja. Visoka stopa neprijavljivanja prekršaja rasizma, homofobije i transfobije svjedoči o manjku povjerenja osjetljivih skupina u učinkovitost kaznenih progona koje pokreću policija i tužiteljstvo, naglašava izvješće.

Europska agencija ističe "nedostatnu učinkovitost" njemačkog pravosuđa u pogledu određenog broja ubojstava koje izvodi NSU (tajni nacional-socijalistički pokret), neonacisička mreža koja je vjerojatno odgovorna za ubojstva nekoliko osoba turskog podrijetla u zemlji. Vijeće Europe ističe jaku diskriminaciju prema LGBT zajednici, koja skriva svoju seksualnu orijentaciju.

U pogledu Belgije, izvješće primjećuje jako napredovanje online govora mržnje. Brojne etničke i vjerske skupine, posebice muslimani, žrtve su diskriminacije u ključnim područjima svakodnevnog života, među kojima i na radnim mjestima. Vijeće Europe preporučuje tim zemljama da "što prije ratificiraju dodatni protokl Europske konvencije ljudskih prava iz 2000. koja jamči opću zabranu diskriminacije".