c S
Dnevne novosti

Uspostavljena radna skupina za punjenje europskog proračuna iz vlastitih izvora

26.02.2014 07:14 BRUXELLES, 25. veljače 2014.Hina, Čelnici europskih institucija dogovorili su u utorak formiranje radne skupine koja do kraja ove godine treba podnijeti preliminarno izvješće o mogućnostima da se europski proračun puni većim dijelom iz vlastitih izvora, a ne doprinosima zemalja članica.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Martin Schulz i premijer zemlje predsjedateljice Antonis Samaras u utorak su u Strasbourgu službeno ustanovili radnu skupinu EU-a o "vlastitim izvorima" kojom će predsjedavati bivši talijanski premijer i bivši povjerenik Europske komisije Mario Monti.

Osnivanje te radne skupine dogovoreno je prošle godine dok se pregovaralo o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2014-2020. Europski parlament je kao uvjet za svoj pristanak na VFO postavio uspostavu takve skupine kako bi se promijenio sadašnji sustav punjenja europskog proračuna, koji uglavnom ovisi o doprinosima zemalja članica.

Proračun se sada puno samo manjim dijelom vlastitim izvorima, a to su prihodi od carina, dio PDV-a koji se naplaćuje u državama članicama te od naplate novčanih kazni koje plaćaju prekršitelji europskih zakona o tržišnom natjecanju. Svaki put kada se dogovora višegodišnji europski proračunski okvir vode se dramatični pregovori između zemalja članica, što bi se moglo izbjeći kada bi proračun imao vlastite prihode.

Kao jedna od mogućnosti punjenja proračuna spominju se porezi na financijske transakcije, oko čega ni izdaleka nema suglasnosti među zemljama članicama, te moderniji sustav PDV-a. Godine 2016. godine trebala bi se održati međuinstitucionalna konferencija na kojoj će sudjelovati i predstavnici nacionalnih parlamenta kako bi razmotrili prijedloge i moguća rješenja.