c S
Dnevne novosti

Sindikat zdravstva: tražimo jamstva da će izmjena KU-a smanjiti liste čekanja

06.03.2014 07:16 ZAGREB, 5. ožujka 2014.(Hina), Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi pristupit će pregovorima o izmjenama postojećeg Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva ako dobije jamstvo da će to biti na dobrobit pacijenata i smanjiti liste čekanja, koje su ponegdje povećane i 400 posto, najavila je predsjednica tog sindikata Spomenka Avberšek.

Nakon što je Vlada danas odlučila pokrenuti pregovore o izmjenama KU-a za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, uz obrazloženje da isplata dežurstava u bolnicama generira visoke troškove za zdravstveni sustav, Avberšek je izjavila Hini kako očekuje da će pregovori početi već idućeg tjedna te da će se pregovarati o mogućnosti povratka 24-satnog dežurstva liječnika i sestara. To je dežurstvo, naime, dokinuto novim KU-om koji je potpisan početkom prosinca prošle godine. Avberšek očekuje pregovore o povratku na stara rješenja paušalnog plaćanja dežurstava, kako je to bilo definirano kolektivnim ugovorom koji je vrijedio do prosinca.

Ona poručuje kako će od Ministarstva zdravlja tražiti klauzulu da će izmjene biti na korist pacijenata i smanjiti liste čekanja. No, neće dopustiti da se bilo što mijenja u pogledu plaćanja prekovremenih sati i to za svih 72.000 zaposlenika u zdravstvu, kojima se prekovremeni sati plaćaju dodatnih 50 posto. "Iako smatramo da se na ovaj način radi ustupak željama liječnika, Sindikat zdravstva i socijalne skrbi bit će zadnja smetnja da se izmjene KU-a potpišu. No, nećemo dopustiti da sudjeluje i Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata, koji nije ni potpisao sadašnji KU", ističe Avberšek. Ona tvrdi da u pregovorima o izmjenama KU-a mogu sudjelovati samo potpisnici KU-a, a to su Vlada i dva sindikata - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara.

Babić se može priključiti pregovorima samo ako prethodno potpiše postojeći KU, poručila je Avberšek. Ivica Babić kaže da ga nitko nije kontaktirao, ali će se svakako odazvati na pregovore ako bude pozvan. Ako ne budemo pozvani, oni će to odraditi bez nas, ali ništa neću potpisivati na štetu liječnika, poručio je. Tihomir Goleža iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika ocijenio je najavu ponovnog pokretanja pregovora još jednim dokazom nedosljednosti zdravstvene administracije. Jasno je da je postojeći KU bio još jedan neprovediv eksperiment, ocijenio je Goluža.