c S
Dnevne novosti

Stipić: novi Pravilnik o učiteljskoj normi ministrova najopasnija namjera

06.03.2014 07:18 SPLIT, 5. ožujka 2014.(Hina), Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporoda Željko Stipić upozorio je na konferenciji za novinare da će posljedice novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi biti nesagledive jer je, kako je rekao, riječ o "najopasnijoj namjeri ministra koji inače nije nimalo bezopasna osoba".

Pravilnik je, rekao je Stipić, jedan od najvažnijih dokumenata ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji se upušta u reorganizaciju školstva, a ako nakon javne rasprave prođe u ponuđenom obliku, od jeseni u hrvatskim školama više ništa neće biti isto. "Zbog tog pravilnika od jeseni bi u predmetnoj nastavi rad s nepunim radnim vremenom postao pravilo, a rad s punim radnim vremenom postao bi izuzetak", istaknuo je Stipić.

Tim će pravilnikom biti najpogođeniji učitelji likovne, glazbene i tjelesne kulture te tehničkog odgoja, koji nastavni plan zadužuju samo s jednim satom na tjedan. "Prođe li ovaj pravilnik, naše će škole živjeti od osam do 15 sati, a nakon toga bi se za djecu valjda trebala brinuti ulica, kafići i svi oni koji se ne bi smjeli brinuti", upozorio je Stipić i dodao da je bit u reorganizaciji školstva i smanjenju broja učitelja i nastavnika. Istaknuo je da jedno od rješenja može biti popunjavanje njihove satnice novom satnicom voditeljskih i satničarskih poslova koji bi se pojavili provedenim usklađivanjem osnovnoškolske sa srednjoškolskom normom.

Rješenja ima, rekao je Stipić, no pitanje je ima li dobre volje da se do njega dođe i da bude u interesu učenika i učitelja. "Sve se ovo događa u zemlji u kojoj je normalno da u općini sa 16 stanovnika radi pet službenika i gdje se stotinama milijuna kuna plaćaju novi automobili. Sve se to događa u zemlji gdje se s jedne strane troši nemilice, a s druge nastoji uštedjeti na onima koji se jedini brinu o budućnosti naroda i zemlje", dodao je Stipić. Profesorica glazbene kulture Lidija Čujić-Živković objasnila je novinarima kako će, primjerice, od 70 učitelja u nekoliko škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji zbog novog pravilnika njih samo 20 steći pravo na punu normu, a preostalih 50 učitelja imat će smanjenu normu, a time i smanjenu plaću.

"U školama naše županije djeluje 60 zborova, 20 orkestara, 11 školskih klapa i 10 folklornih družina. To smo do sada radili pod ostale poslove, a sada bismo time mogli ostvariti punu normu", zaključila je. Njezina kolegica Ita Banov rekla je da je nacrtom pravilnika ozbiljno ugroženo dostojanstvo struke. "Neprihvatljivo je da se položaj učitelja glazbene kulture i dalje sustavno degradira. Neprihvatljivo je i da se aktivnosti koje njeguju tradiciju i kreativno razvijaju mlade, a tu spada pjevački zbor, orkestar, klape te folklor, budu izjednačene s ostalim poslovima. Ovime mi postajemo učitelji za ostale poslove", rekla je Ita Banov.