c S
Dnevne novosti

Zmajlović za ekološki, ali i ekonomski aspekt gospodarenja otpadom

11.03.2014 07:14 ZAGREB, 10. ožujka 2014.(Hina), U Hrvatskoj čak 92 posto otpada završava na deponijima, dok je na razini EU 40 posto, rečeno je prilikom najave konferencije "Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014", a resorni ministar Mihael Zmajlović naglasio je kako je došlo vrijeme da se ta situacija promijeni te, uz ekološki, pažnja usmjeri i na ekonomski aspekt gospodarenja otpadom.

Zmajlović je na konferenciji za novinare dao potporu radu konferencije, koja će se u organizaciji Poslovnog dnevnika za dva dana održati u Zagrebu. Naglasio je da Hrvatska ima na raspolaganju 4,5 milijarde kuna iz EU fondova od 2014. do 2020. za izgradnju centara za gospodarenje otpadom te malih tvornica gdje će se obrađivati otpad. Novca, dodao je, ima i Fondu za zaštitu okoliša, za sufinanciranje prioritetnih mjera odnosno uvođenje primarne selekcije otpada na gradskim odlagalištima. "Više nitko ne može reći da je problem novac. Sada do izražaja dolaze organizacijske sposobnosti i znanje", poručio je Zmajlović.

Istaknuo je da će takav investicijski potencijal rezultirati novim poslovnim prilikama za domaće tvrtke, pa očekuje da će se broj radnih mjesta u sektoru gospodarenja otpadom dvostruko povećati, sa 6.000 na gotovo 12.000. Zmajlović je ustvrdio da će Ministarstvo inzistirati na dosljednoj primjeni propisa i strogim ekološkim komponentama, jer žele što više mjera uporabe otpada kako bi odlaganje na deponije bila tek krajnja mjera. "Gradimo održiv sustav gospodarenja otpadom i od uvođenja reda nećemo odustati, iako ćemo nekome sigurno stati na žulj", poručio je. Podsjetio je i na akciju "Velika čistka" u kojoj je u šest mjeseci 140 gradova pokrenulo uvođenje primarne selekcije otpada, a očekuje da će tako uskoro biti i drugdje.

U Trogiru se, kaže, dogovara nastavak sanacije tamošnjeg odlagališta, kako bi se ono konačno saniralo i zatvorilo kad se izgradi Centar za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije. Najavio je da će ove godine biti otvorena dva nova centra za gospodarenje otpadom i natječaji za još dva. "Na taj način će se smanjiti količina odloženog otpada", dodao je Zmajlović. Kazao je da o mogućim penalima iz EU, koji ovise o stupnju prijestupa, ne želi ni razmišljati jer se nada sanaciji i zatvaranju odlagališta najkasnije do 2018. odnosno 2019. godine. "O primarnoj selekciji otpada govori se od 2005. i jedinice lokalne samouprave imaju rok do srpnja da to i učine. Možemo im tolerirati nekoliko mjeseci, ali moraju objasniti građanima da se odlagališta moraju uskladiti.

To je nužnost, ali i teška odluka ako pritom treba povećati cijenu komunalnih usluga", naveo je ministar. Poručio je županima, gradonačelnicima i načelnicima da je to odgovornost koju moraju preuzeti, umjesto da čekaju "rješenje iz ministarstva". Lokalni čelnici morat će, kaže, objasniti građanima zašto plaćaju porez za prekomjerno odlaganje otpada. Na konferenciji za novinare nazočio je i glavni urednik "Poslovnog dnevnika" Mislav Šimatović, koji je predstavio koncept cjelogodišnjeg projekta "Gospodarenje otpadom/Waste expo" i teme istoimene konferencije: "Komunalni otpad - kako iskoristiti bačene milijarde?", "Spaliti, obraditi ili kompostirati - ekološke tehnologije razdora" te "Obrada otpadnih voda, poluge gospodarskog rasta".