c S
Dnevne novosti

Leko u Rimu na konferenciji o krizi u EU i temeljnim pravima

13.03.2014 07:10 ZAGREB, 12. ožujka 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sudjeluje u četvrtak i petak u Rimu na konferenciji o prevladavanju gospodarske krize u Europskoj uniji i temeljnim ljudskim pravima u članicama EU-a.

Konferenciju "Za što se Europa zalaže. Rast, zapošljavanje i prava: je li Europska unija dorasla zadaćama?" zajednički organiziraju parlament Grčke, kao zemlje koja trenutno predsjeda Unijom, i Zastupnički dom parlamenta Italije, zemlje koja će biti iduća predsjedateljica.

U studenome 2013. Grčka i Italija su se na bilateralnom sastanku u Ateni dogovorile da će se, s obzirom na gospodarsku krizu koja još traje i posljedice za društvo koje su gore nego li se predviđalo, zajednički uhvatiti u koštac sa sverastućim euroskepticizmom i omogućiti građanima da shvate pogodnosti članstva u EU.

U četvrtak će Leko sudjelovati na sjednici posvećenoj prevladavanju krize u EU putem promicanja snažnog, gospodarskog rasta temeljenog na kvalitetnom zapošljavanju, dok će petak biti posvećen osiguravanju temeljnih ljudskih prava u državama članicama EU-a.

Konferenciju u Palazzo Montecitorio, sjedištu Zastupničkog doma, otvorit će njegova predsjednica Laura Boldrini, uz obraćanja predsjednika grčkog parlamenta Evangelosa-Vasileiosa Meimarkisa i predsjednika talijanskog Senata Pietra Grasse.

Konferenciju će govorom zaključiti novi predsjednik talijanske vlade, mladi 39-godišnji Matteo Renzi, čelnik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Firence.