c S
Dnevne novosti

Kerry: SAD i EU spremni donijeti ozbiljne mjere protiv Moskve

14.03.2014 07:08 WASHINGTON, 13. ožujka 2014.(Hina/AFP), Sjedinjene Države i Europska unija su spremne u ponedjeljak donijeti "veoma ozbiljne mjere" protiv Moskve kao odgovor na nedjeljni referendum na Krimu koji treba potvrditi pripojenje Rusiji, upozorio je u četvrtak američki državni tajnik John Kerry.

"Odgovor na referendum će stići, a k tome, ne bude li nikakva znaka pomaka u rješavanju tog pitanja, u ponedjeljak će se donijeti veoma ozbiljne mjere u Europi i ovdje", rekao je Kerry pred američkim senatskim odborom uoči novog susreta s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u petak u Londonu.

Američki ministar vanjskih poslova je rekao da je "danas opet kratko" telefonom razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova. "Nadam se da će (Rusi) doći (u London) svjesni da je međunarodna zajednica doista snažna i jedinstvena u vezi s tim pitanjem", istaknuo je John Kerry.

Odgovarajući na pitanje jednog senatora kakav će biti "odgovor" Washingtona u slučaju ruske "aneksije" Krima, Kerry je opetovao da se njegova vlada zauzima za "poštovanje suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Ukrajine", rekavši kako se "nada da Rusija poštuje međunarodno pravo".

"Nema nikakva opravdanja, nikakve zakonitosti u referendumu" koji se u nedjelju održava na Krimu, istaknuo je američki ministar. Ukrajina je u četvrtak dobila Nacionalnu gardu koja okuplja dragovoljce s barikada u Kijevu kako bi osnažila svoje obrambene snage u sučeljavanju s Rusijom koja izvodi vojne vježbe na njezinu pragu, tri dana prije referenduma koji treba potvrditi gubitak Krima.

Kerry je dodao da po američkim procjenama na Krimu ima 20.000 ruskih vojnika uz 25.000 koliko je predviđeno ugovorom o ruskim vojnim bazama na ukrajinskom poluotoku. No po riječima američkog državnog tajnika, "nema nikakvih naznaka (da Rusija) ima dovoljno kapaciteta da krene na Ukrajinu i zaposjedne je".