c S
Dnevne novosti

EU ovoga tjedna potpisuje politički dio sporazuma s Ukrajinom

18.03.2014 07:10 BRUXELLES, 17. ožujka 2014.Hina, Europska unija će ovoga tjedna potpisati politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom kako bi istaknula svoju potporu novim ukrajinskim vlastima.

"Odlučeno je da se s Ukrajinom potpiše politički dio sporazuma o pridruživanju", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon završetka sastanka šefova diplomacija zemalja članica EU-a, koji je bio posvećen stanju u Ukrajini i odnosima EU-a s Rusijom. Sporazum bi trebao biti potpisan u petak, drugi dan summita čelnika zemalja članica EU-a.

O sporazumu o pridruživanju, koji bi trebao ojačati veze EU-a i Ukrajine, pregovarano je pet godina, ali je na kraju od njega, pod pritiskom Rusije, odustao bivši predsjednik Viktor Janukovič. Nakon toga u Ukrajini su uslijedili masovni prosvjedi, koji su doveli do svrgavanja Janukoviča i uspostave privremene proeuropske vlade. Potpisivanje ekonomskog dijela toga sporazuma trebalo bi se dogoditi nakon izbora u Ukrajini i formiranja vlasti nakon tih izbora.

Ministri vanjskih poslova članica EU-a uveli su sankcije protiv 21 osobe koje su imale izravnu ulogu u organizaciji nelegalnog referenduma o pripajanju ukrajinskog poluotoka Krima Rusiji. Ti ljudi neće moći ulaziti u EU i bit će im zamrznuta imovina koju imaju u EU-u. Riječ je o 13 osoba iz Rusije i osam osoba iz lokalne samouprave na Krimu. Od 13 ruskih državljana, deset je političara, a tri su predstavnici vojnih snaga, dok na popisu nema nikoga iz ruske vlade.

Ministri su najavili mogućnost novih sankcija ako Rusija ne prestane s destabilizacijom Ukrajine. Ministrica Pusić je rekla da su sve ostale teme koje su bile predviđene dnevnim redom samo spomenute i da se cijeli radni dio sastanka razgovaralo o stanju u Ukrajini i odnosima s Rusijom, a za vrijeme ručka o energetskim pitanjima, koja također uključuje odnose s Rusijom.