c S
Dnevne novosti

Zapad snažno osuđuje rusku aneksiju Krima

19.03.2014 07:08 ZAGREB, 18. ožujka 2014.(Hina), SAD i njegovi saveznici u skupini G7 okupit će se sljedeći tjedan u Den Haagu kako bi razmotrili daljnji odgovor na pokušaj Rusije da prisvoji područje Krima u Ukrajini, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Sastanak će se održati na marginama nuklearnog summita na kojem se očekuje i sudjelovanje američkog predsjednika Baracka Obame, javljaju agencije. "Glavna tema sastanka bit će stanje u Ukrajini te naredni koraci koje bi mogla poduzeti skupina G7 kao odgovor na razvoj događaja i kao iskazivanje potpore Ukrajini", kazala je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Caitlin Hayden. Skupinu G7 čine SAD, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Japan i Italija. Na sastanak je pozvana i Europska unija.

Čelnici G7 već su otkazali pripreme za summit G8, s Rusijom kao članicom, koji bi se trebao održati u Sočiju. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je aneksija Krima Rusiji čin "protivan međunarodnom pravu". "Integracija Krima u Rusku Federaciju je, apsolutno smo uvjereni, protivna međunarodnom pravu. Takozvani nedjeljni referendum o pripajanju Krima je protivan međunarodnom pravu, proglašavanje nezavisnosti koju je jučer prihvatio ruski predsjednik je protivno međunarodnom pravu", kazala je Merkel.

Istaknula je da to stajalište dijele Vijeće sigurnosti Un-a, OESS i Europsko vijeće. Francuski predsjednik Francois Hollande također je osudio rusku aneksiju Krima i pozvao na "usklađeni i snažan europski odgovor". "Osuđujem tu odluku. Francuska ne priznaje ni rezultate referenduma na Krimu 16. ožujka ni pripajanje tog ukrajinskog područja Rusiji", poručio je Hollande. Britanski premijer David Cameron je kazao da će Rusija osjetiti posljedice Putinovog "potpuno neprihvatljivog" anektiranja ukrajinske krimske regije.

"Potezi koje je danas poduzeo predsjednik Putin kako bi pokušao anektirati Krim Rusiji predstavljaju sramno kršenje međunarodnog prava i šalju jezivu poruku diljem europskog kontinenta", kazao je Cameron. "Potpuno je neprihvatljivo da Rusija koristi silu za promjenu granica na temelju lažnog referenduma održanog na nišanu ruskog oružja", dodao je. Cameron je kazao da će se u četvrtak na sastanku europskih čelnika zalagati za dodatne mjere protiv Rusije.