c S
Dnevne novosti

Varaždinski sud primio predmet o izručenju Zdravka Mustača

19.03.2014 07:12 VARAŽDIN, 18. ožujka 2014.(Hina), Varaždinski Županijski sud zaprimio je predmet o izvršenju Europskog uhidbenog naloga koji je Njemačka raspisala protiv bivšeg čelnika jugoslavenske tajen službe Zdravka Mustača zbog sumnje u pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983. godine.

Sud je na svojim internetskim stranicama potvrdio kako je zaprimio taj predmet te podsjetio kako je rješenjem Vrhovnog suda od 13. ožujka prihvaćen prijedlog predsjednika Županijskog suda u Velikoj Gorici da se za daljnje postupanje po tom predmetu odredi varaždinski sud. S varaždinskog Županijskog suda navode i kako je nasumičnom dodjelom putem e-spisa taj predmet dodijeljen sucu Zdravku Pintariću.

Ne spominju mogući datum održavanja sjednice, već samo da će o tome pravodobno izvijestiti. Velikogorički sud je u siječnju zbog zastare odbio Mustača izručiti Njemačkoj, no na tu se odluku žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, a Vrhovni sud tu je žalbu prihvatio i ukinuo rješenje velikogoričkog suda.

Vrhovni sud je vratio predmet na odlučivanje Županijskom sudu u Velikoj Gorici pred izmijenjenim sudskim vijećem, na što je taj sud zatražio da se, zbog nedostatka sudaca, odluka donese na nekom drugom sudu, pa je predmet dodijeljen onom varaždinskom.

Zbog ubojstva Stjepana Đurekovića Hrvatska je već Njemačkoj izručila bivšeg šefa jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića, što je odobrio zagrebački Županijski sud i potvrdio Vrhovni sud.