c S
Dnevne novosti

Vlada prihvatila Kolektivni ugovor za socijalnu djelatnost

20.03.2014 07:18 ZAGREB, 19. ožujka 2014.Hina, Vlada je prihvatila nacrt Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi po kojem se neće isplaćivati naknada za prijevoz, jubilarne naknade i dnevnice, te se ukida pravo na povećanje plaće s osnova radnog staža (4, 8, i 10 posto) za vrijeme dok se Hrvatska nalazi u proceduri prekomjernog deficita.

Očekuje se da će se sklapanjem tog Kolektivnog ugovora ostvariti godišnje uštede od oko 22 milijuna kuna. S obzirom da se predlaže sklapanje Kolektivnog ugovora s danom 1. travnja, u ovoj godini očekuju se uštede od oko 18 milijuna kuna. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić zahvalila je svim djelatnicima u sustavu socijalne skrbi i njihovom sindikatu što su pokazali "veliku razinu odgovornosti i svijesti u kakvom se stanju nalazi proračun".

"Mislim da je ovo puno bolji put od raskidanja kolektivnog ugovora, što onda djelatnike ostavlja nezaštićenim", rekla je Opačić dodavši kako su zaposleni u sustavu socijalne skrbi pokazali visoku razinu odgovornosti. Vlada je danas amandmanom na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske, prihvatila prijedloge saborske oporbe i dijela stranaka vladajuće koalicije da se ne smanjuje broj članova izbornih povjerenstava, kao i prijedlog da izborna povjerenstva ne moraju pokrivati najmanje deset biračkih mjesta.

Vodeći se stajalištima parlamentarnih klubova i do sada dosegnutim standardima da se izborna pravila ne mijenjaju u godini prije izbora, Vlada predlaže amandman da izborna povjerenstva ne moraju pokrivati najmanje deset biračkih mjesta, a neće se smanjivati ni broj članova biračkih odbora s deset na šest, kazao je ministar uprave Arsen Bauk. Uštede koje je Vlada planirala postići ranije predloženim izmjenama zakona, rekao je Bauk, postići će se djelomičnim smanjenjem iznosa naknade za rad u biračkim odborima.