c S
Dnevne novosti

MVEP: po Arbitražnom sporazumu postupak je tajan

21.03.2014 07:22 ZAGREB, 20. ožujka 2014.(Hina), Hrvatska se drži potpisanih sporazuma i preuzetih obveza, a Arbitražni sporazum - potvrđen u hrvatskom i slovenskom parlamentu, kaže da je arbitražni postupak o rješavanju graničnog prijepora tajan, izjavila je u četvrtak Hini glasnogovornica ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je nešto prije da se boji kako će usmena rasprava na arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom ostati zatvorena jer Hrvatska nije pozitivno odgovorila na prijedlog Slovenije da rasprava bude javna. "Članak 6. stavak 5. Arbitražnog sporazuma glasi - postupak je povjerljiv i vodi se na engleskom jeziku", odgovorila je Barišić.

"Dakle, ovaj slovenski prijedlog bi bio kršenje sporazuma, drugim riječima, da bi mu se udovoljilo, trebalo bi mijenjati sporazum i prolaziti cijelu proceduru, i to u tijeku arbitražnog postupka, a nakon što su obje strane predale memorijale i protumemorijale i neposredno pred početak usmene rasprave", kazala je Barišić.

Erjavec je kazao kako će "bez obzira na to slovenska strana učiniti sve da slovenska javnost bude pravodobno upoznata s javnom raspravom i našom argumentacijom". Dodao je kako misli da bi usmena rasprava na Arbitražnom sudu mogla biti u lipnju. Slovenski šef diplomacije u zadnje je vrijeme više puta ustvrdio da je Slovenija dobro pripremljena na tijek arbitražnog postupka i da očekuje povoljan pravorijek.

U to je uvjerena i hrvatska strana. "Mogu samo ponoviti da smo u potpunosti uvjereni u svoje argumente i dokaze koje smo predali Arbitražnom sudu", poručila je Danijela Barišić.