c S
Dnevne novosti

Merkel: EU će kazniti Rusiju ekonomskim sankcijama u slučaju potrebe

21.03.2014 07:08 BERLIN, 20. ožujka 2014.(Hina/Reuters), Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u govoru u njemačkom parlamentu da će čelnici EU-a pokazati spremnost da pojačaju kaznene mjere protiv Rusije, uključujući politički osjetljive gospodarske sankcije, pred summit koji počinje u četvrtak.

"Summit EU-a danas i sutra pokazat će da smo spremni u svako doba uvesti 3. fazu mjera ako dođe do pogoršanja situacije", rekla je Merkel. Dodala je da je format G8, koji uključuje Rusiju, zapravo mrtav sve dok se politička situacija ne promijeni. Rusija predsjeda G8 i trebala je ugostiti summit u Sočiju u lipnju.

Merkel je također rekla da bi EU mogla produljiti listu osoba, iz Rusije i onih proruski orijentiranih u Ukrajini, pogođenih zabranom viza i zamrzavanjem imovine. "Na Europskom vijeću koje počinje danas, šefovi država i vlada Europske unije utvrdit će sankcije (faze 2) o kojima je odlučeno prije dva tjedna. Među njima, o produljenju liste osoba koje su pogođene zabranom viza i zamrzavanjem imovine", rekla je pred zastupnicima Bundestaga.

"U slučaju eskalacije, spremni smo u svakom trenutku prijeći na fazu 3 sankcija i radit će se bez sumnje o ekonomskim sankcijama", dodala je. U četvrtak navečer počinje dvodnevni summit EU-a kojim će dominirati pitanje ukrajinske krize.