c S
Dnevne novosti

Milanović s Rehnom razgovorao o hrvatskom deficitu

21.03.2014 07:12 BRUXELLES, 20. ožujka 2014.Hina, Hrvatski premijer Zoran Milanović razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu s europskim povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Ollijem Rehnom o Postupku prekomjerenog deficita, u koji je Hrvatska ušla početkom ove godine.

Milanović se s Rehnom sastao uoči summita Europske unije. Ocijenio je da bi za Hrvatsku u ovom trenutku "bilo preradikalno, sa socijalnog i gospodarskog stajališta" kada bi u prvoj godini išla na rezanje deficita u onoj mjeri u kojoj je to tražila Komisija. "Komisija ima svoju poziciju, radi s 28 članica i zato mora imati određeni čvršći gard. Ali, mi imamo svoje interese i radimo ozbiljno. Prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini, koliko je tražila Komisija je golema.

Kao što sam već rekao, možemo zagristi metak, ali ne i cijeli redenik", rekao je Milanović novinarima. Na upit zašto bi Hrvatska trebala dobiti popust od Komisije, Milanović je rekao da je Hrvatska ušla u EU u najnezgodnijem trenutku, imala je veliku nelikvidnost i velike troškove vezano uz ulazak u EU. "Okolnosti i vrijeme u kojem smo ušli u EU, troškovi koje smo imali su veliki. Primjerice, Češka je dobila milijardu eura za likvidnost, a Hrvatska 70 milijuna. Tako da sve to treba uzeti u obzir", rekao je Milanović.

Rekao je da njegova izjava da Hrvatska neće biti Grčka nije bila kritika Grčke, nego načina na koji je ona u EU tretirana. "Ja bih to potpuno drukčije tumačio. Mislim da su sami Grci prenezadovoljni načinom na koji ih se tretiralo. To nije bila kritika Grčkoj, nego osvrt na cijeli niz mjera kojima je Grčka bila izložena, možda i previše, što je imalo i još ima grozne posljedice na kretanje BDP-a", rekao je Milanović.