c S
Dnevne novosti

Tribina o pravosuđu: niz problema tek treba riješiti

25.03.2014 07:18 ZAGREB, 24. ožujka 2014.(Hina), Posljednje istraživanje o stanju pravosuđa u Europskoj uniji (EU), unatoč metodološkim zamjerkama, nedvojbeno ukazuje da Hrvatska na tom polju ima niz problema koje treba riješiti, istaknuto je na javnoj tribini koju je organiziralo predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Unatoč svim primjedbama koje se uglavnom odnose na način istraživanja i neujednačenost pravosudnih sustava u raznim zemljama Unije činjenica je da građani nisu zadovoljni stanjem hrvatskog pravosuđa, istaknuo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Kroz pregovore s Unijom postavljen je okvir. Novac i ljudi su tu, zakoni su usklađeni, ali rezultati nisu najbolji, iako postoji uzlazni trend", kazao je Miljenić. Podsjetio je primjerice da je samo zbog suđenja u neadekvatnom roku država morala izdvojiti više od 30 milijuna kuna, što najbolje ocrtava problem. Kao glavni pravosudni problem ministar je naveo "sustav odgovornosti" koji po njegovu mišljenju leži u sudbenoj vlasti što ima najviše utjecaja na izbor sudaca, ali i predsjednika sudova.

S ministrom se, međutim, po tom pitanju nije složio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, koji je "famom" nazvao tvrdnju da je Hrvatska po broju sudaca, u odnosu na broj stanovnika, među vodećima u Europi. Njemačka i Velika Britanija, primjerice, među suce ne broje niže sudsko osoblje koje, iako ne odlučuje u kompleksnijim predmetima, donosi niz jednostavnijih presuda. Nije se složio niti s ministrovom tvrdnjom da je Hrvatska u europskom vrhu po sredstvima koja izdvaja za pravosuđe, jer u sudske budžete ulaze i naknade za vještake te odvjetnike po službenoj dužnosti, koje bi se, smatra trebale plaćati iz zasebnog fonda.

Ipak, suglasio se da posljednje istraživanje ne treba promatrati u smislu kompetencije ili rangiranja već ukazivanja na područja na kojima treba poraditi. "Ako nam treba izvješće da shvatimo da smo u problemu tek tada imamo problem", zaključio je Hrvatin, ističući da nitko ne može biti zadovoljan s postupcima koji predugo traju ili nagomilanim neriješenim slučajevima.

Austrijska veleposlanica Andrea Ikić-Boehm kazala je da je istraživanje bitno jer svakoj državi članici pokazuje kakva je u odnosu na druge zemlje, ali i zato jer donosi sliku o stanju u pravosuđu koje je ključno za sigurnost investitora, a time i razvoj gospodarstva. "Uređeno pravosuđe privlači investicije koje otvaraju radna mjesta i utječu na gospodarski rast", kazala je veleposlanica podsjećajući i na važnost tzv. nulte stope tolerancije na korupciju.

Predsjednik saborskog odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin podsjetio je da je Hrvatska na nekim pravosudnim području, kao što je primjerice kazneno sudovanje, napravila ogroman napredak. "Imamo još jako puno za napraviti, ali je činjenica da se u svim pokazateljima krećemo nabolje", zaključio je Grbin.