c S
Dnevne novosti

Tripartitni sastanak o ZOR-u odgođen za 1. travnja

26.03.2014 07:24 ZAGREB, 25. ožujka 2014.(Hina), Tripartitni sastanak poslodavaca, sindikata i Vlade o izmjenama Zakona o radu (ZOR), koji se trebao održati u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, odgođen je za utorak, 1. travnja, kada bi se napokon trebalo znati jesu li socijalni partneri postigli dogovor o tom osjetljivom pitanju.

Održat će se još jedan krug bipartitnih razgovora predstavnika sindikata s predlagateljem ZOR-a, ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem. U međuvremenu, od prošlog tripartitnog sastanka (18. ožujka) održavani su odvojeni razgovori Mrsića s poslodavcima i sindikatima.

Naime, prethodni bipartitni pregovori sindikata i poslodavaca završili su neuspjehom, a sindikalni čelnici optužili su HUP da nije htio ići ispod rješenja koja im nudi Vladin prijedlog izmjena ZOR-a, koji je prošao prvo saborsko čitanje. Ključna pitanja su preraspodjela radnog vremena, agencijski rad i otkaz ugovora o radu, a raspravljalo se i o drugim pitanjima za koja su socijalni partneri procijenili da ih treba riješiti.

Svi sastanci, kako je dogovoreno, održani su bez informacija za medije, kako se ne bi narušavao njihov tijek. Također nije objašnjeno zašto je završni tripartitni sastanak, na kojem bi trebalo biti objavljeno jesu li ipak uspjeli postići dogovor, pomaknut za idući utorak. Na prošlom tripartitnom sastanku, održanom 18. ožujka, sindikalni čelnici izrazili su spremnost na dogovor i kompromis, no dali su do znanja da ispod određene razine ne mogu ići, odnosno da Vladin prijedlog ZOR-a ne može biti tek polazište za daljnje smanjenje radničkih prava.

Nisu isključili ni mogućnost novih prosvjeda i štrajkova ne budu li uvaženi njihovi argumenti. Poslodavci su pak izrazili zadovoljstvo ponovnom uspostavom dijaloga te se založili za pronalaženje rješenja primjerenijih vremenu u kojem živimo, kako bi se potaknulo zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, zaštitu radnika i veću konkurentnost gospodarstva. I sindikati i poslodavci izrazili su želju da se dogovor postigne što prije, jer smatraju da odugovlačenje ne koristi nikome.