c S
Dnevne novosti

Amerika donosi zakon o pomoći Ukrajini i sankcijama

28.03.2014 07:08 WASHINGTON, 27. ožujka 2014.(Hina/Reuters), Senat i predstavnički dom američkog Kongresa donijeli su u četvrtak zakone o pomoći Ukrajini, prihvatili milijardu dolara vrijedno kreditno jamstvo za vladu u Kijevu te zbog ruske aneksije Krima uveli sankcije nekim Rusima i Ukrajincima.

Dva dana pošto su demokrati u Senatu pristali odustati od reforma Međunarodnog monetarnog fonda kojima se protive mnogi republikanci, donji dom glasao je 399:19 za predloženi zakon, a Senat je prijedlog prihvatio usmenim glasanjem.

Dva doma Kongresa sad se još moraju dogovoriti kako smanjiti razlike između dvaju prijedloga kako bi konačna verzija bila poslana predsjedniku Baracku Obami čijim će potpisom postati zakon. Senator Robert Menendez, demokratski predsjednik senatskoga odbora za vanjske odnose, rekao je da su čelnici obaju domova postigli dogovor da prijedlog zakona pošalju Obami do kraja tjedna.

"Očekujem (glasanje u Predstavničkome domu) prije kraja tjedna", rekao je Menendez na konferenciji za novinare neposredno nakon glasanja u Senatu. Uz kreditno jamstvo, senatski prijedlog zakona daje pomoć od 150 milijuna dolara Ukrajini i susjednim zemljama, a formalizira i sankcije Rusima i Ukrajincima koje Sjedinjene Države smatraju odgovornima za korupciju, kršenje ljudskih prava i destabiliziranje Ukrajine.