c S
Dnevne novosti

Opačić: izrada strategije prava djece od 2014-2020. u završnoj fazi

28.03.2014 07:14 DUBROVNIK, 27. ožujka 2014.(Hina), Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kao ključnu točku razvoja politike za djecu u Republici Hrvatskoj istaknula je novu strategiju prava djece u Hrvatskoj od 2014-2020. čija je izrada u završnoj fazi.

Ministrica Opačić otvorila je danas dvodnevnu konferenciju o provedbi strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012-2015. koja se pod nazivom "Uz prava djece" održava u dubrovačkom Hotelu Excelsior, u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih RH i Vijeća Europe. Otvarajući skup, rekla je uz ostalo kako se uz potporu medija uspjelo senzibilizirati javnost na mnoge dječje probleme, te istaknula da o problemima koje djeca imaju ne treba šutjeti nego treba potražiti pomoć stručnjaka.

Istaknuvši važnost nove strategije prava djece u Hrvatskoj od 2014-2020., rekla je kako je ona, polazeći od strategije Vijeća Europe, fokusirana na unapređivanje sustava i osiguranje usluga prilagođenih djeci, eliminacija svih oblika nasilja nad djecom, osiguranje prava djece u ranjivim situacijama te aktivno osiguranje djece. "Strategijom će se postići djelotvornije promicanje prava djece u Republici Hrvatskoj kroz provedbu međunarodnih i nacionalnih standarda na području prava djece promovirajući cjeloviti i integrativni pristup u pravima djece", naglasila je.

Cilj je, kazala je, okupiti sve koji rade s djecom, znatno bolje koordinirati i takav način će, sasvim sigurno, zaštititi prava djece bolje nego do sada. Izdvojila je i dva zakona - obiteljski, koji je će se za 15-ak dana naći u drugom čitanju u Hrvatskom saboru, te novi Zakon o socijalnoj skrbi i najavila uskoro i zapošljavanje osam pravnih zastupnika za djecu koji će braniti interese i prava djece u Republici Hrvatskoj.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland kazao je kako će se do kraja ove godine pratiti realizacija strategije prava Vijeća Europe za prava djeteta radi daljeg rada na dječjim pravima. Svi zajedno moramo dati svoj glas dati onima koji ga nemaju jer je to i cilj politike, rekao je. Dvodnevna konferencija okupila je 180 sudionika, a ciljevi su joj ocijeniti napredak koji je postignut prve dvije godine provedbe strategije, procjena trajnih potreba i utvrđivanje prepreka u provedbi standarda prava djece kao i načina njihova svladavanja.