c S
Dnevne novosti

Konferencija: smanjiti rizik sukoba interesa za pad korupcije u javnoj nabavi

31.03.2014 07:20 ZAGREB, 28. ožujka 2014.(Hina), Zakon o javnoj nabavi je dobar i treba ga dosljedno provoditi, a kako bi se smanjila mogućnost korupcije u javnim nabavama potrebno je preventivno djelovati i smanjiti rizike koji dovode do sukoba interesa, zaključeno je na konferenciji "Protiv prijevara u javnoj nabavi na jedinstvenom tržištu EU".

Konferenciju je organizirala udruga Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) u suradnji s udrugom Expert forum (EFOR) iz Rumunjske, uz potporu Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF). Na njoj su eksperti i visoki predstavnici iz područja javne nabave Hrvatske i Rumunjske putem audio-video veze podijelili svoja iskustva, s posebnim naglaskom na sprječavanje korupcije u javnoj nabavi. Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka za čijeg mandata je donijet Zakon o javnoj nabavi, izrazila je zadovoljstvo tim zakonom jer uključuje više standarde nego što je prilikom pregovora o ulasku u EU tražila Europska komisija. "Mi smo u taj zakon unijeli vrijednosti koje će se tek u određeno vrijeme pokazati važnim u borbi protiv korupcije i za gospodarski oporavak", kazala je.

Napomenula je da je Hrvatska takve "nadstandarde" ugradila i u neke druge zakone, npr. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i druge. Podsjetivši na otpore koje je imala oko objedinjavanja javne nabave, Kosor je istaknula kako je Zakon o javnoj nabavi snažno antikoruptivno i sredstvo čuvanja novca poreznih obveznika. Istaknuvši važnost jačanja društvene osude korupcije, Kosor je podsjetila da su mnogi kandidati oko kojih su se "vukle afere" - oni koji su bili pod istragama ili osuđivani - glatko pobjeđivali na izborima. "S jedne strane imamo odlične zakone kao ovaj o javnoj nabavi, a s druge snažnu želju mnogih da opstruiraju zakone", upozorila je Kosor.

Izvršni direktor PSD-a Munir Podumljak podsjetio je da je danas na snagu stupila europska direktiva o javnoj nabavi, koja u svojim principima slijedi hrvatski Zakon o javnoj nabavi. Naglasio je da Hrvatska, zajedno s državnim tijelima u Rumunjskoj, svoje zakonodavno rješenje nudi u drugu zemlju. "Time će se stvoriti uvjeti da se u obje države stvori kompatibilna baza o javnoj nabavi. Poslovni sektor iz Hrvatske i Rumunjske moći će imati uvid u javnu nabavu u obje zemlje", rekao je Podumljak.

Navodeći kako je u Rumunjskoj većina šteta proizašla zbog korupcije, predsjednik rumunjske Nacionalne agencije za integritet Horia Georgescu rekao je da je ta Agencija razvila projekt "Prevencija", koji će prepoznavati sukobe interesa prije nego do njih dođe. "Sustav će provjeravati sve javne nabave i suzbijati sukobe interesa. To će biti proces nadzora u realnom vremenu", kazao je. Na važnost prevencije za smanjivanje korupcije u javnim nabavama i dovođenje dužnosnika u mogući sukob interesa ukazala je i rumunjska državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Simona Maya Teodoroiu. Navela je da i u Rumunjskoj postoji inicijativa da se on-line objave svi ugovori o javnoj nabavi koji prelaze određenu vrijednost.