c S
Dnevne novosti

Događanja u Europskoj uniji

31.03.2014 07:08 BRUXELLES, 30. ožujka 2014.Hina, U Bruxelles dolaze kineski predsjednik te čelnici afričkih država, a zastupnici Europskog parlamenta okupit će se na mini-plenarnoj sjednici.

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak će u Bruxellesu završiti svoju europsku turneju tijekom koje je posjetio Nizozemsku, Francusku i Njemačku. To je prvi posjet Bruxellesu predsjednika Xi Jinpinga i prvi posjet nekog kineskog predsjednika europskim institucijama. On će se u ponedjeljak u Bruxellesu razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom. Na dnevnom redu su uglavnom trgovinska pitanja. U srijedu i četvrtak održava se summit EU-Afrika, jedan od najvećih političkih skupova koje je Bruxelles zabilježio.

Očekuje se dolazak čak 92 izaslanstva, što je veliki izazov za belgijsku policiju, koja će za njihovo osiguranje rasporediti rekordan broj policajaca. U petak više belgijskih i europskih sindikata, među njima i Europska konfederacija sindikata organiziraju demonstracije protiv nezaposlenosti i socijalnog dumpinga. "Mi, europski sindikalni pokret, ne vjerujemo da je kriza gotova. Pitanje koje treba postaviti jest: tko je izišao iz krize, financijski sustav ili ljudi?", kaže se u sindikalnom proglasu, u kojem se traži jačanje socijalne Europe, borba protiv socijalnog dumpinga te da se borba protiv nezaposlenosti rješava stvaranjem novih radnih mjesta, a ne napadima na nezaposlene.

U srijedu i četvrtak u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu održat će se mini-plenarna sjednica nakon godinu i pol dana stanke. Naime, dvorana za plenarne sjednice u Bruxellesu bila je zatvorena od kolovoza 2012. godine nakon što su otkrivene napukline na tri nosive grede na stropu. Radovi u dvorani započeli su u rujnu prošle godine i sada je ponovno sigurna za korištenje. Radovi su koštali 2,5 milijuna eura. Europski parlament povremeno organizira mini-plenarne sjednice u Bruxellesu, koje traju dva dana, kako bi se rasteretio dnevni red plenarnih sjednica koje se jednom mjesečno održavaju u Strasbourgu i koje traju četiri dana. Zadnja plenarna sjednica ovoga saziva Europskog parlamenta održat će se od 14. do 17. travnja.

Zastupnici bi između ostaloga na ovoj mini-plenarnoj sjednici trebali izglasati u prvom čitanju uredbu o ukidanju roaminga krajem sljedeće godine. Ukoliko sve bude teklo prema planu i prijedlogu, roaming u EU bit će ukinut 15. prosinca 2015. godine. Odbor za ekonomske i monetarne poslove raspravljat će i glasovati o dogovoru koju su postigli pregovarači Parlamenta i zemalja članica o jedinstvenom mehanizmu za sanaciju banka, koji bi konačno trebao biti potvrđen na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.