c S
Dnevne novosti

Sanader i na Vrhovnom sudu ponovio da je žrtva političkog progona

02.04.2014 07:12 ZAGREB, 1. travnja 2014.(Hina), I pred Vrhovnim sudom nekada najmoćniji hrvatski političar Ivo Sanader ponovio je da je žrtva političkog progona te da je u slučajevima Hypo i Ina-MOL osuđen na iskazima nevjerodostojnih svjedoka.

"Uvijek imate nekoga koga prizna i kasnije kaže da mu je Sanader rekao da to napravi", ustvrdio je bivši premijer i predsjednik HDZ-a na kraju žalbenog postupka na prvu presudu kojom je zbog primanja provizije od Hypo banke te mita od mađarskog MOL-a osuđen na deset godina zatvora. Njegovi odvjetnici kazali su da je, nakon što su obrana i tužiteljstvo obrazložili svoje žalbe na prvu presudu, na redu zatvoreni dio sjednice vijeća Vrhovnog suda koje bi u konačnici trebalo donijeti pravomoćnu presudu.

I dok obrana traži ponavljanje suđenja pred novim sudskim vijećem zbog zakonsku povreda na Sanaderovu štetu Uskok traži najveću zakonom predviđenu kaznu od 15 godina. "Odluku vijeća očekujemo do kraja tjedna, a pismeni otpravak kroz mjesec dana", izjavila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković koja je sjednicu ocijenila korektnom, rekavši da se nada "dobroj odluci". Dodala je da se nakon obrane i tužiteljstva i Sanader obratio Vrhovnom sudu jer je imao pravo iznijetim svoje opaske.

Osim što je zaključio da je podvrgnut političkom progonu i suđenju bez dokaza Sanader je, među ostalim, vrhovne suce podsjetio da Županijski sud sud nije prihvatio nalaz mađarskih istražitelja koji su zaključili da nema poveznica između MOL-a i ciparskih tvrtki koje su na račun tvrtke krunskog svjedoka Roberta Ježića uplatile pet milijuna eura. Sanader tvrdi da su Ježića, koji mu je bio blizak, Rusi angažirali da lobira za projekt Družba Adria, kojemu se on protivio na vlasti, ali i ranije u oporbi.

I njegova braniteljica je ustvrdila da je presuda utemeljena na neistinitom svjedočenju Ježića i njegova zaposlenika Stephana Hurlimanna koji se nije odazivao sudskim pozivima, a obrana ga u istrazi nije mogla ispitati. Također, kazala je da nema nikakvog dokaza da su ugovori između Ine i MOL-a štetni za Hrvatsku. Sanader je iznio je zamjerke i na dio presude za primanje provizije od Hypo banke, zbog čega je osuđen za ratno profiterstvo.

Tvrdi, među ostalim, da Uskok nije nabavio dva ključna dokumenta - pismo tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka u kojem Hrvatskoj preporučuje suradnju s Hypo bankom te financijsku ponudu o kreditu iz kolovoza 1994. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović zaključio je da je u tom slučaju nastupila zastara te da optužbe protiv Sanadera treba odbaciti. U suprotnom sud ga zbog nedostatka dokaza treba osloboditi, kazao je Prodanović ističući da Sanader nije bio glavni pregovarač o spornom kreditu te da ne postoji nikakva korelacija između ratnog stanja i navodnog primanja mita.

Uskok s druge strane tvrdi da je u prvoj presudi bivšem premijeru sud bio preblag u određivanju kazne te da mu je uzeo znatno više olakotnih nego otežavajućih okolnosti. Od početka postupka tužiteljstvo tvrdi da Sanader zaslužuje najveću 15-godišnju kaznu jer je vlastite interese stavio ispred državnih.