c S
Dnevne novosti

Hernadiju će se u Zagrebu suditi u odsutnosti

02.04.2014 07:10 ZAGREB, 1. travnja 2014.(Hina), Optužnica protiv direktora MOL-a Zsolta Hernadija došla je na zagrebački Županijski sud gdje će mu se, ako optužnica bude potvrđena, suditi u odsutnosti.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da će Uskokova optužnica protiv Hernadija za davanje mita bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu proći redovnu sudsku proceduru. "To znači da prvenstveno ide na optužno vijeće koje će je razmatrati, kao i prijedlog da se Hernadiju sudi u odsutnosti.

Prema prijedlogu Uskoka ostvareni su zakonski uvjeti za suđenje u odsutnosti i oni smatraju da u konkretnom slučaju postoje one osobite okolnosti da mu se sudi u odsutnosti, s obzirom da nije dostupan hrvatskim tijelima i da nije moguće izručenje", kazao je Devčić. Pojasnio je da bi prema ustaljenoj proceduri optužno vijeće moglo zasjedati u roku od dva mjeseca. Hernadijeva odvjetnica po službenoj dužnosti Laura Valković kazala je da optužnicu još nije vidjela te da je ne može komentirati.

Uskok je Hernadija jučer optužio da je Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Tvrde da je predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu sa Sanaderom dogovorio da će za 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara trgovačkog društva Ina. Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU.

Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Sanader je zbog primanja mita od Hernadija osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove i obrane i Uskoka u slučaju Hypo i Ina-MOL.