c S
Dnevne novosti

Sindikat državnih službenika zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o uskrati

03.04.2014 07:24 ZAGREB, 2. travnja 2014.(Hina), Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske uputio je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, kojim su državnim službenicima ukinute naknade od 4, 8 i 10 posto.

Sindikat tvrdi da je objava spornog Zakona neustavna jer je objavljen u Narodnim novinama s datumom od 31. ožujka, iako je u stvarnosti izašao na portalu Narodnih novina tek 1. travnja u jutarnjim satima, što znači da je objavljen s lažnim, ranijim datumom od stvarnog datuma.

Što se tiče same uskrate prava iz kolektivnih ugovora za zaposlene u državnim i javnim službama, sindikat tvrdi da je Vlada, kao poslodavac i potpisnik KU, u slučaju nemogućnosti isplate ugovorenih prava morala drugoj strani predložiti izmjenu KU-a. No, ona to nije učinila već je umjesto toga predložila Zakon o uskrati isplate, koji je Hrvatski sabor usvojio 21. ožujka.

Time je Vlada povrijedila ustavno i zakonsko pravo na kolektivno pregovaranje i sklapanje kolektivnih ugovora, te obezvrijedila kolektivne ugovore, a sve pod izlikom navodne mogućnosti derogiranja pravnog poretka u uvjetima teške gospodarske situacije, navodi sindikat.