c S
Dnevne novosti

Švicarska nije obavijestila EK o protokolu za hrvatske radnike

04.04.2014 07:12 BRUXELLES, 3. travnja 2014.Hina, Europska komisija nije do sada dobila nikakvu obavijest od Švicarske u pogledu njezina stajališta oko potpisivanja protokola kojim bi se tamošnje tržište rada otvorilo i za građane Hrvatske, nove članice EU-a, te stoga ne može komentirati medijska izvješća o dogovoru između Zagreba i Berna, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

"Do danas, EU nije dobio službenu obavijest iz Švicarske o njezinu stajalištu o Protokolu. Stoga ne možemo komentirati medijska izvješća koja govore o odluci švicarske vlade da jednostrano provodi protokol kao zamjenu za njegovo potpisivanje", rekla je Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Švicarski državni radio (RTS) u srijedu je javio da je Švicarska postigla kompromisni dogovor s Hrvatskom prema kojem bi Bern provodio parafirani protokol, ali bez njegova potpisivanja.

Švicarska i EU su još 15. srpnja prošle godine, dva tjedna nakon ulaska Hrvatske u EU, parafirali dodatni protokol Sporazumu o slobodi kretanja osoba (AFMP) kojim se regulira prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih se broj dozvola za Hrvate sustavno povećava, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Međutim, Švicarci su na referendumu u veljači ove godine izglasali odredbu o ograničavanju imigracije, nakon čega je Bern priopćio da više nije u mogućnosti potpisati već parafirani protokol.

Europska komisija je na to reagirala suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus+, jer se time krši načelo slobode kretanja i diskriminira državljane jedne zemlje članice EU-a. U Komisiji u neformalnom razgovoru ističu da ovo nije bilateralno pitanje između Švicarske i Hrvatske, iako se to tiče izravno hrvatskih građana.

Izvor iz EU-a rekao je Hini da ne mogu prihvatiti ponudu Švicarske da se jednostranom odlukom vlade primjenjuje parafirani protokol jer je tu riječ o privremenoj, internoj mjeri vlade, koja je opoziva i koja se može sutra promijeniti jer nema karakter međunarodnog ugovora. Švicarska vlada pokušava naći izlaz iz ove situacije, između ostaloga i zato što istraživački program EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje teži nekoliko milijardi eura i za Švicarsku je vrlo važno sudjelovanje u njemu, budući da njihovo gospodarstvo uvelike prosperira zbog ulaganja u znanstvena istraživanja. "Ne možete istodobno imati kolač i pojesti ga", rekao je Hini jedan dužnosnik Komisije.