c S
Dnevne novosti

Washington upozorava Moskvu da ne vrši energetski pritisak na Ukrajinu

04.04.2014 07:06 WASHINGTON, 3. travnja 2014.(Hina/AFP), Bijela kuća je u četvrtak upozorila Rusiju da se ne koristi energetskim "oružjem" u sukobu s Ukrajinom, pošto je Moskva ukinula i zadnji popust dodijeljen Kijevu za isporuke plina.

"Cijenu plina mora odrediti tržište", istaknuo je glasnogovornik američkog predsjedništva Jay Carney. Rusija je u četvrtak ukinula i zadnji popust na isporuku svog plina Ukrajini, zbog čega se cijena popela na 485 dolara za 1.000 prostornih metara, što je jedna od najviših cijena koje se primjenjuju na europske zemlje.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio je da ukida popust u iznosu od 100 dolara odobren 2010. na temelju ugovora Moskve i Kijeva o produljenju najma povijesne baze Sevastopolja na Krimu za rusku Crnomorsku flotu. Budući da je taj poluotok na jugu Ukrajine postao dio ruskog teritorija, Moskva smatra da taj ugovor više ne vrijedi.

"Jedna zemlja ne smije pomoću hrane ili cijene (energije) vršiti pritisak, u Ukrajini ili negdje drugdje", rekao je Carney na svojoj dnevnoj tiskovnoj konferenciji. Europska unija i Sjedinjene Države su u srijedu u Bruxellesu osudile korištenje energije kao "političkog oružja i sredstva agresije" i upozorile Rusiju na gospodarske posljedice politike kojom se želi destabilizirati Ukrajinu.