c S
Dnevne novosti

EK: prerano je za ocjenu hrvatskih proračunskih mjera

07.04.2014 07:12 BRUXELLES, 4. travnja 2014.Hina, Europska komisija proučava proračunske mjere koje joj je dostavila hrvatska vlada, svoju ocjenu tih mjera objavit će 2. lipnja i prije toga ne može komentirati mogući ishod procjene, rekao je u petak glasnogovornik Komisije Simon O'Connor.

"Komisija trenutačno proučava proračunske mjere koje joj je dostavila hrvatska vlada i ne možemo danas prejudicirati ishod te procjene", rekao je O'Connor, glasnogovornik povjerenika za ekonomske i monetarne poslove Ollija Rehna. O'Connor je tako komentirao izvješća hrvatskih medija da Komisija odbacuje proračunske planove hrvatske vlade i da traži dodatno smanjenje deficita. Vijeće EU-a prihvatilo je krajem siječnja prijedlog Europske komisije o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj i preporuke za smanjenje deficita ispod tri posto do kraja 2016. Komisija od Hrvatske traži da ove godine sreže proračunski deficit na 4,6 posto BDP-a, 2015. na 3,5 posto i 2016. na 2,7 posto BDP-a.

Hrvatska vlada se kod zadnjeg rebalansa proračuna odlučila za manje rezanje proračunskog deficita od onoga što je tražila Europska komisija, najavivši da će Komisiji predložiti da se to nadoknadi u 2015. i 2016. Hrvatski premijer Zoran Milanović je prije dva tjedna izjavio da bi u ovom trenutku "bilo preradikalno, sa socijalnog i gospodarskog stajališta" kada bi vlada u prvoj godini išla na rezanje deficita u onoj mjeri u kojoj je to tražila Komisija. "Prilagodba od 2,3 posto BDP-a u prvoj godini, koliko je tražila Komisija je golema. Kao što sam već rekao, možemo zagristi metak, ali ne i cijeli redenik", rekao je Milanović prije dva tjedna nakon što se sastao s Rehnom s kojim je razgovarao o Postupku prekomjernog deficita.

Prema odluci Vijeća EU-a, Hrvatska ima rok do 28. travnja za poduzimanje "učinkovite akcije" kako bi se uskladila s preporukama Komisije za korekciju deficita. Hrvatska u travnju u sklopu Europskog semestra treba Komisiji predati konvergencijski program te nacionalni reformski program. Početkom svibnja Komisija će objaviti proljetne ekonomske prognoze za sve zemlje članice. Na temelju svih tih dokumenata Komisija će početkom lipnja dati ocjene i preporuke za sve zemlje članice. "Naše službe u redovitom su kontaktu s hrvatskim vlastima. Mi ćemo predstaviti našu procjenu 2. lipnja zajedno s preporukama za svaku zemlju članicu", rekao je Simon O'Connor.

Uobičajeno je da zemlje članice pregovaraju s Komisijom o ritmu kojim će svoj proračunski deficit smanjiti na dopuštenu razinu, ispod tri posto BDP-a i gotovo nikad se ne događa da neka zemlja od prve prihvati sve preporuke. Ocjena Komisije ovisit će i o prognozama rasta BDP-a i o drugim ekonomskim pokazateljima.