c S
Dnevne novosti

Iran osudio odluku EP o ljudskim pravima

08.04.2014 07:08 TEHERAN , 7. travnja 2014.(Hina/AFP), Iranci su u ponedjeljak osudili odluku o ljudskim pravima koju je nedavno usvojio Europski parlament, pa ona i dalje ostaje predmet nesuglasica između EU-a i Teherana.

Odlukom usvojenom u četvrtak osuđuje se nepoštivanje demokratskih pravila na predsjedničkim izborima održanima u lipnju 2013. kada je izabran Hasan Rohani te "stalno i sustavno kršenje temeljnih prava" u Iranu. Odlukom se utvrđuje da se "sva parlamentarna izaslanstva koja ubuduće doputuju u posjet Iranu moraju sastati s članovima političke oporbe i članovima civilnog društva, kao i s političkim zatvorenicima".

Iranska vlada i više od 200 iranskih parlamentarnih zastupnika odluku je nazvala neodgovornom i kontraproduktivnom. Iranski mediji pišu kako su zastupnici ocijenili da bi dokument mogao imati "negativan utjecaj na pregovore" između Irana i velikih svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu.

"Vlada uz takve uvjete neće dopustiti posjete članovima europskog parlamentarnog izaslanstva, a Europski parlament nema legitimitet držati prodike o ljudskim pravima", rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.