c S
Dnevne novosti

Pregovori o ZOR-u nastavljaju se, sindikati nejedinstveni

08.04.2014 07:20 ZAGREB, 7. travnja 2014.(Hina), Pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) nastavljaju se, a nakon sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava sindikalni čelnici su demonstrirali nejedinstvo u vezi pojedinih pitanja, poput otkaza kod poslodavaca s manje od pet zaposlenika.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ponovno se usprotivio mogućnosti da mali poslodavac otkaže ugovor o radu bez obrazloženja, zbog čega na prošlotjednom sastanku nije želio potpisati zapisnik sjednice. S druge strane, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević smatraju da se treba pregovarati o paketu, te na kraju vidjeti je li to prihvatljivo za sve tri strane.

Novosel je ustvrdio je da ništa neće biti usuglašeno dok se u konačnici ne vidi cjeloviti prijedlog novog ZOR-a koji će biti upućen u drugo saborsko čitanje. Također je demantirao medijske špekulacije da je usuglašen paket po kojem bi sindikati pristali da se zaposlenicima kod malih poslodavaca mogu davati otkazi bez obrazloženja, a poslodavci su ustuknuli kod preraspodjele radnog vremena i agencijskog zapošljavanja. To nije usuglašeno između sindikata i poslodavaca, kao ni u potpunosti na samoj sindikalnoj strani, rekao je Novosel. Dodao je da se danas razgovaralo uglavnom o godišnjim odmorima.

Matijašević je pak razmimoilaženje sindikata komentirao riječima "svi imamo različite stilove i umjesto da nam u fokusu bude meritum stvari, svoj ego hranimo nevažnim stvarima". Zamjerio je Severu da nije rekao "potpunu istinu" kada se žalio da njegovo izdvojeno mišljenje u vezi otkaza kod malih poslodavaca nije moglo ući u zapisnik. "Osobno sam bio za to da se izdvojeno Severovo mišljenje navede u zapisniku, ali u potpunosti. Tako da je, najblaže rečeno, nekorektno par trenutaka nakon sastanka iznijeti neistine", ustvrdio je Matijašević.

Sever je, međutim, ustrajao u tvrdnji da je prilikom glasovanja ostao usamljen dodavši kako se i danas tumačilo da se radi o paketu, pa ne bi trebalo razgovarati o izdvojenim mišljenjima. "Ključ je u tome da se na ovakav način ne bi trebalo pregovarati", ističe Sever. Podsjetio je da su se sindikati o zajedničkim stavovima dogovorili prije pregovora, pa se o tome trebalo voditi računa i kad se pregovaralo.

Trenutno je među sindikatima različito mišljenje oko jednoga pitanja, a možda će ih biti još jer se će se otvarati nova pitanja, kaže Sever koji procjenjuje da će se tek sada pregovori zakomplicirati. "Zajedništvo je poželjno, ali ne po svaku cijenu, jer ako bi to značilo da moramo prihvati davanje otkaza bez obrazloženja kod poslodavca koji zapošljava do pet zaposlenika - to je cijena zajedništva koju ne želimo platiti", poručio je Sever.