c S
Dnevne novosti

Josipović: potrebna uža suradnja politike te prirodnih i društvenih znanosti

14.04.2014 07:14 ZAGREB, 11. travnja 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je da odluke vezane uz reformske procese ne bi smjele biti donošene bez uvažavanja struke i rezultata istraživanja i prirodnih i društvenih znanosti te da izlaz iz krize nije moguć bez uvažavanja znanstvenih rezultata.

"Gledajući svrhu društvenog angažmana i bit odlučivanja i politike u želji da bude bolje, smatram da odluke u reformskim procesima koji se događaju, ne bi smjele biti donošene bez uvažavanja struke i rezultata istraživanja i prirodnih i društvenih znanosti. Na žalost, nije uvijek tako", rekao je Josipović u Gradskoj skupštini gdje je nazočio obilježavanju 50. godišnjice Instituta za društvena istraživanja.

Istaknuvši da razvijena društva koja imaju svijest da društvene znanosti jesu znanosti i da društvo od njih može i mora profitirati, ustvrdio je da politika ovdje nedovoljno koristi ono što Institut istražuje i o čemu piše. "Društvo je kompleksno, reforme su sve osjetljivije, naše društvo je osjetljivo u trenutku kada nas je okovala kriza. Izaći iz krize neće biti moguće bez uvažavanja znanstvenih rezultata", kazao je Josipović.

Ustvrdivši da smo kao država prešli uspješan put tranzicije, istaknuo je da ulazimo u suptilniju fazu u kojoj će reforme biti sve osjetljivije i ovisne o kvalitetnijoj pripremi te da je stoga potrebna reforma u kojoj će svoju novu težinu imati prirodne i društvene znanosti. Podsjetivši na povijesni razvoj Instituta za društvena istraživanja, ravnateljica Branislava Baranović istaknula je da se Institut održao do danas zahvaljujući ne samo radu svojih zaposlenika, nego i potpori i suradnji s brojnim vanjskim suradnicima i institucijama.

Naglasila je da će Institut i dalje njegovati vanjsku suradnju, jer je ona potrebnija no ikada. "Teško se može očekivati da će ovako malobrojna znanstvena zajednica kao što je Hrvatska moći bez jačanja međusobne suradnje uspješno odgovoriti na izazove suvremenog društva i izboriti se za primjereno mjesto u Europskom i širem znanstvenom prostoru", kazala je.

Pomoćnik pročelnika za odgoj i obrazovanje Slavko Borac ustvrdio je da 2400 znanstvenih i stručnih publikacija i knjiga "govore same za sebe u području društvenih istraživanja", ocijenivši kako su to vjerni pokazatelji i postignuća u ovih prvih 50 godina Instituta. "Nema dvojbe da je to jamstvo i za plodonosan budući rad", dodao je. Institut za društvena istraživanja osnovan je 21. travnja 1964. godine kao prva sociologijska znanstveno istraživačka institucija u Hrvatskoj. Pod imenom Institut za društvena i sociološka istraživanja osnovao ga je Savjet Sveučilišta u Zagrebu, a na temelju prijedloga Adolfa Dragičevića, Mirka Martića, Milana Preloga, Rudija Supeka i Mladena Zvonarevića.