c S
Dnevne novosti

EU: prioritet u BiH je ekonomski i socijalni plan

15.04.2014 07:08 BRUXELLES/LUXEMBOURG, 14. travnja 2014.Hina, Europska unija poziva političke čelnike Bosne i Hercegovine da u razdoblju do parlamentarnih izbora u listopadu ove godine glavnu pozornost usmjere na poboljšanje ekonomske i socijalne situacije u zemlji, a da se pitanje funkcioniranja institucija ostavi za razdoblje poslije izbora.

Ministri vanjskih poslova EU-a raspravljali su u ponedjeljak na svom sastanku u Luxembourgu o stanju u Bosni i Hercegovini nakon prosvjeda koji su u veljači izbili u dijelu te zemlje. Ministri su prihvatili zaključke u kojima traže od institucija BiH i njezina vodstva da u razdoblju do općih izbora usmjere pozornost na socijalno-ekonomska pitanja, posebice visoku nezaposlenost među mladima, da poboljšaju koordinaciju ekonomskih i fiskalnih politika i stvore bolje okruženje za poduzetništvo. Također se traži jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, financijska odgovornost i zaštita ljudskih prava.

EU je spremna pomoći BiH u tim naporima. "Vijeće ističe spremnost EU-a da podupre te napore. Pozdravlja inicijativu Komisije za poboljšanje ekonomske vladavine i jačanje konkurentnosti te za poticanje rasta", kaže se u zaključcima. EU poziva vodstvo BiH da se odmah nakon izbora posveti širem spektru pitanja kako bi se riješili izazovi s kojima se zemlja suočava na putu prema EU-u. "Posebice je ključno da čelnici BiH poduzmu reforme s ciljem poboljšanja efikasnosti i funkcionalnosti institucija BiH na svim razinama. Preostaje također rješavanje pitanja provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci", kaže se u zaključcima.

EU je do sada inzistirala na provedbi presude Sejdić-Finci kao prvom prioritetu koji treba riješiti da bi se zemlja pomaknula naprijed na putu prema europskim integracijama. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila da nije riječ o snižavanju kriterija za BiH nego o tome da se proaktivnim pristupom EU-a pomogne Bosni i Hercegovini da dosegne te kriterije. "Do sada smo imali visoke kriterije, a BiH ih nije mogla ispuniti i naprosto je klizala prema natrag. Stoga je važno da EU zauzme proaktivni pristup", rekla je Pusić.

Rasprava o Bosni i Hercegovini trebala se održati prošli mjesec, ali je odgođena za ovaj mjesec zbog krize u Ukrajini. Više zemalja je imalo različite prijedloge kako pomoći BiH - Hrvatska, Austrija, Mađarska, Slovenija, Velika Britanija, Slovačka. Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je prije više od mjesec dana uputilo zemljama članicama EU-a "non-paper" u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju. U hrvatskom neslužbenom dokumentu predlaže se da se ona pitanja koja sada predstavljaju prepreku za napredak BiH u europskim integracijama, poput provedbe presude Sejdić-Finci, ostave za kasnije, to jest da se rješavaju tijekom procesa približavanja Europskoj uniji.

Pri tome se navodi primjer normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što nije postavljeno kao preduvjet za Srbiju da otvori pregovore, nego kao proces koji se treba dovršiti paralelno sa završetkom pregovora. Ministrica Pusić smatra da je velika stvar što se o BiH uopće razgovora s obzirom na situaciju u Ukrajini i zaoštravanje odnosa s Rusijom. "Velika je stvar da je EU na svoj dnevni red stavila BiH u uvjetima kada su svi zaokupljeni Sirijom i Ukrajinom.

Međutim, Bosnu i Hercegovinu vide svi kao temu koju EU može riješiti sama za razliku od drugih tema gdje bez velikih svjetskih partnera teško sama može naći rješenje", kaže hrvatska šefica diplomacije. "Hrvatska smatra da bi se tema Bosne i Hercegovine, ako se ostavi po strani i ako se ne riješi, mogla pretvoriti u veliki problem i destabilizirati Europu. Ali, to je tema koju je EU sposobna i ima snage riješiti", dodaje Pusić. Ministri su u svojim zaključcima ponovili nedvosmislenu potporu teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje te osudili secesionističku retoriku.