c S
Dnevne novosti

Lagumdžija: EU otvorila vrata za nov pristup BiH

16.04.2014 07:08 SARAJEVO, 15. travnja 2014.Hina, Europska unija nije smanjila kriterije za proces pridruživanja BiH, no otvorila je prostor "kreativnijem" tumačenju ispunjenja tih kriterija, ocijenio je u utorak ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija komentirajući zaključke Vijeća za vanjske poslove Europske unije (EEAS) koje je o BiH raspravljalo u ponedjeljak u Luxembourgu.

Na tribini održanoj na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu Lagumdžija je kazao kako već sama dužina zaključaka EEAS pokazuje s koliko se ozbiljnosti nakon dužeg vremena pristupilo stanju u BiH. "Ti zaključci potiču nadu da možemo s pozitivnim odnosom prema budućnosti napraviti neke korake", kazao je Lagumdžija. Uz potporu očuvanju BiH kao suverene i jedinstvene države, Vijeće je ovom prigodom potvrdilo kako ta zemlja ima europsku perspektivu osudivši istodobno kao neprihvatljivu retoriku ideje secesionizma i podjele.

Lagumdžija je istaknuo kako je ovime po prvi puta napravljena razlika među političarima u BiH. "Sigurno nismo svi isti", kazao je Lagumdžija ističući kako su zaključcima EEAS odnosno svih članica EU izravno okrivljeni i prozvani oni u BiH koji pozivaju na secesiju i podjele iako nitko nije pojedinačno spomenut. Vijeće za vanjske poslove EU iskazalo je i ozbiljnu zabrinutost zbog nepostojanja političke volje u BiH koja bi bila nužna za provedbu reformi, zatraživši hitne mjere za poboljšanje socijalnog i gospodarskog stanja u zemlji.

Vlasti BiH pozvane su i što prije pokrenuti reforme kako bi se poboljšalo funkcioniranje države te riješila provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Lagumdžija je ocijenio kako je zaključcima EEAS otklonjena opasnost od "novog crtanja karata" u BiH kojima se, kako tvrdi, prije šest mjeseci pokušalo riješiti pitanje provedbe ove presude kroz uspostavu novih izbornih jedinica što bi opet otvorilo put daljim teritorijalnim podjelama zemlje.

On drži kako je sada otvoren put novom i ambicioznijem pristupu ustavnim reformama nakon izbora u listopadu, a praktično odmah može početi proces pojačanog rada na uspostavi vladavine prava i borbi protiv korupcije."Nisam ja ovime najavio Dayton II, no očevidno će nešto drugo u budućnosti biti potrebno", kazao je Lagumdžija istaknuvši kako zaključci sve u BiH još više obvezuju jer se u narednih šest mjeseci mora promijeniti klima u zemlji i pokazati tko je u stanju riješiti više problema.

"Vjerujem da je iduća godina, godina jednog novog dogovora o BiH, uz sudjelovanje ključnih aktera, o tome kako iz daytonske prijeći u bruxellesku fazu", kazao je Lagumdžija. Ocijenio je kako će tome pomoći SAD i to na temelju činjenice da se naredne godine navršava dvadeset godina od Daytona kao i da će sadašnja američka administracija imati potrebu ostaviti vidljivo naslijeđe diljem svijeta pa tako i u BiH.