c S
Dnevne novosti

HDZ: debakl u povlačenju EU novca u poljoprivredi

17.04.2014 07:18 ZAGREB, 16. travnja 2014.(Hina), HDZ je ocijenio kako je natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu IPARD sredstava za mjeru "Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribarskih proizvoda" doživio debakl jer je stiglo svega 11 prijava, a iz prozvane Agencije odgovaraju kako HDZ u javnost iznosi neprovjerene podatke.

Prije dvadesetak dana, podsjeća HDZ u priopćenju, Agencija je raspisala natječaj za dodjelu IPARD sredstava, na što je HDZ odmah upozorio kako bi taj natječaj, za koji se zajedno s ostalim za 2014. izdvaja 2,5 milijarde kuna iz europskog proračuna, mogao doživjeti debakl jer traje svega 14 dana, što je najkraći rok do sada, a provodi se bez suvisle promotivne kampanje. Agenciju također prozivaju da je mimo zadanih europskih kriterija dodatno postrožila natječaj ograničivši mogućnost dopune dokumentacije, kao i javljanja velikim korisnicima, zbog čega je pristiglo svega 11 prijava.

Tako će, tvrde u HDZ-u, biti samo nastavljen negativan trend korištenja EU sredstava iz 2013. godine, kada su iz navedene mjere bila odobrena svega četiri projekta u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna. HDZ također tvrdi da u Agenciji na postupak ugovaranja čeka oko 400 projekata, od kojih su mnogi predani još 2012. godine. Zainteresirani poljoprivrednici već godinu i pol čekaju s gotovim projektima, u čiju su pripremu investirali vlastiti novac, za što u HDZ-u glavnim krivcem proglašavaju ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

Zbog amaterski provedenog natječaja hrvatska će poljoprivreda ove godine ostati uskraćena za većinu od 2,5 milijarde kuna koje je mogla dobiti iz EU fondova, optužuje HDZ uz pitanje hoće li za to netko snositi odgovornost. Iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odgovaraju kako im je žao što se u javnost iznose neprovjereni podaci, te poručuju kako Agencija javno objavljuje sve podatke o korištenju IPARD programa na svojoj web stranici.

Točno je da je za tu mjeru do sada zaprimljeno 11 prijava, no one još pristižu, a ta brojka ne odstupa od prosječnog broja projekata koji se prijavljuju za tu mjeru, tvrdi Agencija. Objava natječaja najavljena je još krajem prošle godine i svi potencijalni korisnici su o njemu bili na vrijeme upoznati. Iz Agencije također podsjećaju da je za IPARD projekte isplaćeno 357 milijuna kuna, a u prva tri mjeseca ove godine Agencija je izdala odluke o odobrenju 147 projekata.