c S
Dnevne novosti

DIP: Birati mogu i državljani drugih država EU koji imaju prebivalište u RH

18.04.2014 07:12 ZAGREB, 17. travnja 2014.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) podsjeća kako članove u Europski parlament mogu, pod istim uvjetima koji vrijede za hrvatske državljane, birati i državljani druge države članice EU koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Hrvatskoj ako nadležnom uredu državne uprave koji vodi registar birača podnesu zahtjev za upis u njega najkasnije 30 dana prije dana izbora, odnosno najkasnije 24. travnja 2014.

Uz zahtjev za upis u registar birača, državljani druge države članice EU dužni su predočiti izjavu u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresu njihova prebivališta u RH, mjesto ili izbornu jedinicu u matičnoj državi članici na kojem biračkom popisu je njihovo ime posljednje stavljeno, izjavu da će ostvariti pravo glasa samo u Republici Hrvatskoj te izjavu kako nisu lišeni prava glasovanja u državi članici EU čiji su državljani.

Detaljnije informacije o sadržaju i načinu podnošenja navedenih izjava mogu se dobiti od nadležnog ureda državne uprave koji vodi registar birača (https://biraci.uprava.hr).

Ako je pravo glasovanja na izborima za člana u Europski parlament državljanin druge države članice Europske unije ostvario u Republici Hrvatskoj, to pravo ne može ostvariti u matičnoj državi članici EU, niti u drugoj državi članici EU, na istim izborima, navodi se u priopćenju DIP-a koje je potpisao predsjednik Branko Hrvatin.