c S
Dnevne novosti

Milanović: porast javnog duga nije poražavajući, ali je ozbiljan

23.04.2014 07:14 ZLATAR BISTRICA, 22. travnja 2014.(Hina), Premijer Zoran Milanović rekao je danas da to što je javni dug porastao na 67 posto BDP-a nije poražavajuće, ali je ozbiljno i o tome treba najozbiljnije razgovarati jer "ovako dalje ne može".

"Na meni je da govorim istinu i nudim nekakva rješenja, a moja rješenja će biti manji rashodi, a onda neka se svi u svojim programima očituju o tome i neka kažu jesu li protiv toga, odnosno za što jesu," rekao je premijer poslijepodne u Zlatar Bistrici na traženje novinara da komentira rast javnog duga u mandata ove vlade. U ovom trenutku nitko u Hrvatskoj, osim Vlade, nije rekao za što je, rekao je. "Mi jedini uz velike probleme i teškoće donosimo nekakve odluke.

Procedura prekomjernog deficita je samo jedan mali dio jer nam Europska komisija neće riješiti problem. Nama nije problem uravnotežen proračun u smislu deficita, već deficit kao takav, dakle manjak ako nema gospodarskog razvoja. Nama treba gospodarski razvoj. Bez njega deficit od tri posto je ogroman, a s njim je održivi deficit", poručio je Milanović. "'Ne može, ne dam, neću, nema promjena i gdje sam ja tu i mogu li se ugraditi?' - to je filozofija kojom su mnoge društvene skupine kupovane, podmićivane od prethodne vlasti. Mi to više ne možemo ne samo zato što u to ne vjerujemo, nego zato što to Hrvatsku vodi ne u propast, ali u probleme. Taj problem vidim i zato to moram reći", rekao je.

Na upit da komentira gospodarski program Hrvatske demokratske zajednice, premijer uzvraća da to nije program već su to projekti od kojih su neki već u realizaciji. "HDZ nema program i vjerujete mi, neće ga pokazati niti prije, niti poslije izbora jer neće biti u prilici. Htio bih i čuti, kad je o proračunu riječ, za što jesu, a za što nisu. Dakle, govoriti o nekim nizinskim prugama je neozbiljno jer to želi svatko, a gospodarski programi su nešto drugo", rekao je premijer Milanović.

Premijer je istaknuo i da je na HDZ-u velika moralna i materijalna odgovornost za nerad i kriminal u Hrvatskoj. Komentirajući kratko odluku kojom je Ustavni sud neustavnima ocijenio odluke Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o upisu u srednje škole, Milanović je rekao da je Sud samo utvrdio kako je dosadašnja praksa, stara više od dvadeset godina, protivna hrvatskom Ustavu.

Na dodatno pitanje da je ministar Jovanović često u "sukobu" s Ustavnim sudom, premijer je odgovorio da to nije točno. Na novinarski upit da komentira dio uskršnje propovijedi nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića u kojemu govori o strahu vlasti od branitelja, Milanović je kratko odgovorio da nije slušao propovijed. Nakon svečane sjednice Skupštine Krapinsko-zagorske županije održane u povodu Dana Župaije u Mariji Bistrici, Milanović je u Zlatar Bistrici obišao pogone tvrtke Boxmark Leather d.o.o.

U društvu direktora tvrtke Boxmark Leather Igora Grebličkog i ministara Miranda Mrsića, Branka Grčića i Siniše Hajdaš Dončića, obišao je pogone tvrtke istaknuvši pritom da je riječ o društveno odgovornoj tvrtci koja u pogonima u Zlatar Bistrici i Varaždinu zapošljava više tisuća ljudi. Dodao je da plaće nisu prevelike i da se, ovisno o cijeni sirovine, posluje pozitivno ili manje pozitivno.